EUR: 330,80 Ft
CHF: 301,72 Ft
2019. december 06., péntek
Miklós

Aktuális

Vona fut a szekér után

Miközben Vona Gábor erősen balra kormányozta a Jobbik szekerét, úgy tűnik, megfeledkezett arról, hogy milyen antiszemita kijelentéseket tettek pártjának képviselői az elmúlt években. Most egy jelentős amerikai zsidó lap újságírója szembesítette ezzel.

Zuhanórepülésben van a Jobbik támogatottsága, ami Vona Gábornak, a párt elnökének középre húzó irányvonala miatt nem is meglepő. A Századvég Alapítvány legfrissebb felmérése szerint a teljes szavazókorú népesség körében a Jobbik támogatottsága mindössze 10 százalék. Hasonló adatot mért a Medián is.


– A Jobbik támogatottsága 2013 decembere óta nem volt ilyen alacsony, a teljes szavazókorú népességben 10 százalék. A Medián mérései szerint a csúcs 16 százalék volt, 2016 februárjában. Azóta a támogatottságuk 11-12 százalék körül ingadozott – mondta a Lokálnak Hann Endre, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója.

A Jobbik válságára utalhat, hogy a párthoz köthető Barikád című hetilap tíz év után megszűnik. Sőt az is, hogy a valódi nemzeti konzultációnak hirdetett, mintegy négymillió kiküldött kérdőív mindössze öt százalékát kapta vissza a párt az emberektől. Vona Gábor nem is olyan rég még hazai zsidó szervezeteknek küldött üdvözlő levelet hanuka alkalmából, most pedig egy hosszabb interjút adott a Forward nevű amerikai zsidó lapnak.


Fotó: Csudai Sándor

A cikk írója nem mulasztja el ismertetni a párt botrányait, például a Magyar Gárda félkatonai szervezet 2007-es megalapítását, amelyben Vona Gábor is részt vett, továbbá idézi a Jobbik politikusainak antiszemita felszólalásait is. Vona Gábort az interjúban szembesítik Gyöngyösi Márton 2012-es parlamenti felszólalásával, ahol a képviselő arról beszél, hogy fel kell mérni, a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A Jobbik elnöke szerint képviselőtársa csak a kettős állampolgárságú képviselőkre gondolt.

– Ez a cukiságkampány, vagyis az átpozicionálás a múlt elfedésére szolgál. A Jobbik olyan pozíciót keres, ahol már nagyon sokan vannak, így nem csoda, hogy a régi szavazók elpártolnak tőlük – mondta a Lokálnak Kiszelly Zoltán politológus, aki szerint a Jobbik most egy olyan szekér után fut, amely nem veszi fel.

Kapcsolódó Cikkek

 • Már nem érdekli a 3-as metró Karácsonyt

  Már nem érdekli a 3-as metró Karácsonyt

  Bár korábban még tüntettek és aláírást is gyűjtöttek a 3-as metró felújításáért, most Karácsony Gergely főpolgármester szerint lehet, hogy nem is lett volna fontos felújítani a korábban folyamatosan leálló és kigyulladó vonalat.

 • Zaklatással vádolják Gyurcsány jobbkezét

  Zaklatással vádolják Gyurcsány jobbkezét

   Zaklatással vádolta meg egy ismert zenész Gréczy Zsolt DK-s politikust, amit nyílt levélben közölt a közösségi oldalán. Gréczy állítólag évek óta zaklatja a népszerű dobos, Zsoldos Dedy párját, aki egy gyermek édesanyja.

 • Orbán: Isten óvja Japánt és a magyarokat!

  Orbán: Isten óvja Japánt és a magyarokat!

  Orbán Viktor miniszterelnök Japánba utazott, ahol megnyitotta a Kincsek Budapestről: európai és magyar mesterművek a budapesti Szépművészeti Múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából című tárlatot a tokiói Szépművészeti Múzeumban.