EUR: 322,27 Ft
CHF: 285,80 Ft
2018. december 18., kedd
Auguszta

Egyéb Békéscsaba

A modern szakképzés atyjára emlékeztek

Újabb jeles évfordulót ünnepeltek Békéscsabán: kétszáz éve született Trefort Ágoston volt országgyűlési képviselő, közoktatási és vallásügyi miniszter. Ebből az alkalomból tartottak ünnepséget a Békéscsabai Szakképzési Centrum róla elnevezett tagintézményében, aminek során leleplezték a bejárathoz áthelyezett szobrát, valamint megnyitották a nevét viselő múzeumot az iskolában.

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) főigazgatója az ünnepségen elmondta, a XIX. század végén Trefort Ágoston volt az a politikus, aki a modern szakképzés alapjait törvényekben rögzítve lefektette, lehetővé téve, hogy az minőségileg jobb lehessen. Ma egész Európában komoly szakemberhiány van, ezért nehéz megfelelő munkaerővel kiszolgálni azokat a beruházásokat, amelyek a megyében, illetve Békéscsabán megvalósulnak. De a szakképzési centrum tagiskoláiban jelenleg is azon dolgoznak, hogy ez a helyzet változzon, a képzés színvonalas legyen, hogy a végzett diákokat bárhol szívesen lássák.


Trefort Ágoston szobrának leleplezése
Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója, Kiss Mihály, a Trefort Ágoston iskola igazgatója, Tolnai Péter, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke

Mucsi András, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke beszédében kiemelte, Trefort Ágoston nagy ember volt, de sajnos kevesen ismerik, ami még fontosabbá teszi, hogy méltó emléket állítsanak neki. Az oktatás fellendítése mellett országgyűlési képviselőként sokat tett például a megyei vasútért, de ő hozta létre a Békés Megyei Gazdasági Egyesületet, illetve harcolt azért, hogy a hölgyek is részesülhessenek középfokú oktatásban. De a legtöbbet mégis a hozzáértő szakemberek képzéséért tette. Hitt abban, hogy egy ország csak akkor válhat naggyá, ha megfelelő szakembergárdával rendelkezik.

Trefort Ágoston szobrának leleplezése
Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója, Kiss Mihály, a Trefort Ágoston iskola igazgatója, Tolnai Péter, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.