EUR: 321,59 Ft
CHF: 282,55 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Belföld

A NAV bemutatta az szja-bevallási rendszer online felületét

Jól vizsgázott a premier előtti bemutatón az új szja-bevallási rendszer online felülete – mondta az adótanácsadóknak tartott konzultációs fórumon Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára.

A virtuális nyomtatványt a NAV az élesítés előtti pillanatokban, csütörtökön mutatta be a magyar adóvilág meghatározó szakértőinek, akik elsőként ismerhették meg az e-szja programját. A helyettes államtitkár a szaktárca közleménye szerint hangsúlyozta: csak akkor lehet sikeres az újítás, ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) konzultál az adószakmával, kikéri véleményüket, javaslatukat.


Az e-szja a NAV legjelentősebb adminisztrációcsökkentő csomagja, és azt szeretnék, hogy azok is a lehető legnagyobb segítséget kapják, akiknek a tervezetet ki kell egészíteniük – mondta a helyettes államtitkár. Az ügyfélkapun át érkezők számára a NAV által készített bevallási tervezet a kiindulópont. Ha valakinek olyan jövedelme vagy kedvezménye is volt, amely nem szerepelt a munkáltatók, kifizetők adatai között – például a lakáskiadásból származó jövedelem vagy az a családi kedvezmény, amelyről az adóelőleg figyelembevételekor nem nyilatkozott -, önmagának kell a tervezethez hozzáadnia.

Kitért arra is, hogy a program egyik legnagyobb erénye, hogy alkalmazkodik a felhasználói szokásokhoz, azaz a legtöbbek által használt mobiltelefonon, tableten és számítógépen is ugyanolyan képet mutat.


A NAV 3,8 millió adózónak készít bevallási tervezetet, amelyhez a szaktárca számításai szerint az érintettek több mint fele egy kattintással hozzá is fér, jelenleg ugyanis 2,5 millió érvényes jelszóval bíró ügyfélkapu van.

Akiknek nincs ügyfélkapujuk, kérhetik, hogy a NAV postázza számukra bevallási tervezetüket, csütörtökön délig majd 330 ezer erre vonatkozó kérelem érkezett. A népszerűségi lista élén továbbra is az sms áll, 174 ezren kérték így bevallási tervezetük postázását. Az sms-eket a +3670/717-7878 telefonszámra várják a következő formában: SZJA szóköz adóazonosító jel szóköz születési dátum (ééééhhnn).

Akinek még nincs ügyfélkapuja, mindenképp érdemes öt percet rászánnia, és a kormányablaknál vagy bármelyik NAV ügyfélszolgálaton nyitni egyet, hiszen az ügyfélkapun keresztül a bevallási tervezeten kívül a közigazgatás számos szolgáltatása elérhetővé válik – javasolta Tamásné Czinege Csilla a közlemény szerint.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Maccabi Európa Játékok jó válasz a hamis hírekre

  A Maccabi Európa Játékok jó válasz a hamis hírekre

  Büszkék vagyunk azokra a zsidó származású magyarokra, akik a sporton keresztül gazdagabbá tették a magyar sport örökségét – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Maccabi VAC Hungary Sportegyesület kiállításának New York-i megnyitóján.

 • Orbán Balázs: Európa sorskérdése a migráció

  Orbán Balázs: Európa sorskérdése a migráció

  Két fronton kell harcolnia a magyar kormánynak: a bevándorláspárti nemzetközi erőkkel és az őket támogató hazai ellenzékkel, de a választók támogatásával megnyerhetők ezek a küzdelmek – fogalmazott lapunknak Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára.

 • Mikor is volt diktatúra?

  Mikor is volt diktatúra?

  1919. április 7-én tanácsválasztásokat tartottak. Nem választhattak a korábbi hatalom képviselői és a papság, valamint csak a szociáldemokrata és kommunista pártok egyesülése után létrejött Magyarországi Szocialista Párt indíthatott jelölteket.