EUR: 323,00 Ft
CHF: 286,71 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Életmód

A tetriszezés segíthet a poszttraumás stressz-szindróma kezelésében

Az ügyességet és logikát igénylő tetriszezés segíthet a poszttraumás stressz-szindróma tüneteinek kezelésében – derült ki egy svéd és brit kutatók által készített tanulmányból.

A svédországi Karolinska Intézet szakemberei bebizonyították, hogy az autóbalesetek túlélőinél kevesebb PTSD-tünet jelentkezik, ha a kórházba szállításukat követő hat órán belül játszanak a videojátékkal.


A Molecular Psychiatry című folyóiratban közölt tanulmány készítői 71 olyan pácienst vontak be vizsgálatukba, akiket autóbaleset miatt szállítottak be az oxfordi John Radcliffe kórházba.

“Abból az elgondolásból indultunk ki, hogy egy traumát követően a pácienseknek kevesebb akaratlanul betörő emlékük lesz, ha egy rövid pszichológiai intervenció erejéig tetriszeznek, amíg a kórház elsősegély osztályán várnak” – mondta Emily Holmes, az intézet professzora.

Hozzátette: “Mivel a játékhoz odafigyelésre van szükség, ezért meg akartuk nézni, hogy képes-e megakadályozni a traumához kötődő betolakodó emlékek megtelepedését az úgynevezett memória-konszolidáció megszakításával”.

A vizsgálat kimutatta, hogy a tetriszező pácienseknél összességében kevesebb volt a betolakodó emlék a balesetet követő egy hétben és hamarabb el is tűntek, mint a kontrollcsoport tagjainál.

Lalitha Iyadurai, az Oxfordi Egyetem munkatársa szerint a trauma utáni első hét azért fontos a páciensek számára, mert a hazamenetelüket követően nehezebb talpra állni és gondoskodni magukról úgy, ha közben akaratlanul betörő emlékekkel kell megküzdeniük, napjában akár többször is.

A kutatók szerint több ember bevonásával készülő, nagyobb volumenű vizsgálatra van szükség annak megállapítására, hogy a tetriszezés jótékony hatása vajon tovább is megmarad-e, például egy hónapig, ez ugyanis a minimális idő a poszttraumás stressz-szindróma diagnózisának felállításához.

Kapcsolódó Cikkek