EUR: 324,96 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 24., vasárnap
Iván

Életmód

A zöldségfogyasztás csökkenti a stresszt

A zöldségfogyasztás csökkenti a stresszt egy új ausztrál tanulmány szerint.

A Sydneyi Egyetem tudósai 60 ezer – 45 éves vagy annál idősebb – ausztrál adatait vizsgálták meg két időszakban, egyszer a 2006-2008-es években, másodszor 2010-ben. Elemezték a zöldség- és gyümölcsfogyasztási szokásaikat, az életmódbeli tényezőket és a pszichikai stressz mennyiségét.


A stressz és a szorongás fokát mérő Kessler-skála használatával a kutatók összevetették a stresszértéket és az elfogyasztott zöldség és gyümölcs mennyiségét.

A résztvevők mintegy fele evett annyi gyümölcsöt, amennyi az ajánlások szerint szükséges, a zöldségfogyasztásban azonban csak hét százalékuk követte az ajánlott mennyiséget – mondta Melody Ding, a kutatás vezetője a Hszinhua kínai hírügynökségnek csütörtökön.


A kutatásban részt vevő nők, akik napi 5-7 adag zöldséget és gyümölcsöt ettek, 23 százalékkal kevesebb stresszről számoltak be, mint azok a nők, akik semmit vagy napi egy adagot fogyasztottak.

Akik napi 3-4 adag zöldséget ettek, 12 százalékkal kevesebb stresszt tapasztaltak azokhoz képest, mint akik semmit vagy egy adagot fogyasztottak naponta.

A közvélekedéssel ellentétben a gyümölcsfogyasztásnak nem volt szignifikáns hatása a stressz mennyiségére.

“Azt sajnos nem tudjuk, mi a pontos oka annak, hogy a zöldségfogyasztás csökkenti a stresszt, a mechanizmus megértésére más tudományterület szakembereit kell a kutatásba bevonnunk” – magyarázta Ding.

Ugyan mindkét nemnél megfigyelhették a zöldségfogyasztás stresszcsökkentő hatásait, a nőknél azonban ez erősebb volt, mint a férfiaknál.

“Lehetséges, hogy valódi élettani különbség van a férfiak és a nők között, ám az is, hogy a nők egyszerűen pontosabban számolnak be az étrendjükről és az átélt stresszről” – fűzte hozzá Ding.

Kapcsolódó Cikkek

  • Létezik egészséges elhízás?

    Létezik egészséges elhízás?

    A metabolikus szindróma más elemeit nélkülöző elhízás akár még az egészséges kategóriába is sorolható néhány kuztatás szerint, ez az elképzelés azonban megdőlni látszik.

  • Bormustra a minőségi borfogyasztásért

    Bormustra a minőségi borfogyasztásért

    A hazai borkultúra fejlesztése, a minőségi borfogyasztás ösztönzése, közben egy izgalmas versenysorozat a borászok között. Egyebek mellett ezt kínálja ” A Magyar Bor Ünnepe 2018 – Tállya” című rendezvénysorozat, melynek záróeseményére októberben kerül sor a tállyai Mailloth-kastélyban.

  • A közösségi médiát használjuk hírforrásként

    A közösségi médiát használjuk hírforrásként

    Magyarországon a közösségi média lett az első számú hírforrás – áll a Reuters Institute nemrég közzétett, digitális hírfogyasztásról szóló 2018-as elemzésében, amely a YouGov 37 ország 74 ezer online hírolvasójának bevonásával készített felmérésén alapul.