EUR: 310,05 Ft
CHF: 289,79 Ft
2017. március 26., vasárnap
Emánuel

Életmód

A zöldségfogyasztás csökkenti a stresszt

A zöldségfogyasztás csökkenti a stresszt egy új ausztrál tanulmány szerint.

A Sydneyi Egyetem tudósai 60 ezer – 45 éves vagy annál idősebb – ausztrál adatait vizsgálták meg két időszakban, egyszer a 2006-2008-es években, másodszor 2010-ben. Elemezték a zöldség- és gyümölcsfogyasztási szokásaikat, az életmódbeli tényezőket és a pszichikai stressz mennyiségét.

A stressz és a szorongás fokát mérő Kessler-skála használatával a kutatók összevetették a stresszértéket és az elfogyasztott zöldség és gyümölcs mennyiségét.

A résztvevők mintegy fele evett annyi gyümölcsöt, amennyi az ajánlások szerint szükséges, a zöldségfogyasztásban azonban csak hét százalékuk követte az ajánlott mennyiséget – mondta Melody Ding, a kutatás vezetője a Hszinhua kínai hírügynökségnek csütörtökön.

A kutatásban részt vevő nők, akik napi 5-7 adag zöldséget és gyümölcsöt ettek, 23 százalékkal kevesebb stresszről számoltak be, mint azok a nők, akik semmit vagy napi egy adagot fogyasztottak.

Akik napi 3-4 adag zöldséget ettek, 12 százalékkal kevesebb stresszt tapasztaltak azokhoz képest, mint akik semmit vagy egy adagot fogyasztottak naponta.

A közvélekedéssel ellentétben a gyümölcsfogyasztásnak nem volt szignifikáns hatása a stressz mennyiségére.

“Azt sajnos nem tudjuk, mi a pontos oka annak, hogy a zöldségfogyasztás csökkenti a stresszt, a mechanizmus megértésére más tudományterület szakembereit kell a kutatásba bevonnunk” – magyarázta Ding.

Ugyan mindkét nemnél megfigyelhették a zöldségfogyasztás stresszcsökkentő hatásait, a nőknél azonban ez erősebb volt, mint a férfiaknál.

“Lehetséges, hogy valódi élettani különbség van a férfiak és a nők között, ám az is, hogy a nők egyszerűen pontosabban számolnak be az étrendjükről és az átélt stresszről” – fűzte hozzá Ding.

Kapcsolódó Cikkek

  • Gasztronómia nélkül nincs turizmus

    Gasztronómia nélkül nincs turizmus

    A Századvég Gazdaságkutató (SZG) Zrt. szervezett Turizmus konferenciát Budapesten, amelyen szakemberek mutatták be eredményeiket, terveiket és a magyar turizmus fejlődési lehetőségeit.

  • Elő a nyárigumikkal!

    Elő a nyárigumikkal!

    A nyárigumik között néhány feljövőben lévő olcsóbb márka is nagyon biztonságos – derült ki az idén ötödik alkalommal megrendezett hazai nyárigumiteszten, amelyet a nonstopgumi.