2018. december 19., szerda
Viola

Belföld

Lebukott Demszky! Aba Botond is ellene vallott

Egykori beosztottja, Aba Botond volt BKV-vezérigazgató az Országgyűlés gazdasági bizottságának elismerte: Demszky Gábor „közvetlen irányításával” működött a DBR Metró Projekt Kft., miközben a volt főpolgármester azt állította, nem voltak információi a szabálytalan megoldásokról, amelyek mentén 167 milliárd forintnyi metrópénzt osztottak szét szabálytalanul.

– A volt főpolgármester több kérdésben is lebukott a 4-es metró beruházása ügyében – mondta tegnap Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke, miután a testület keddi ülésén meghallgatta Aba Botondot, aki 2006-ig volt a BKV vezérigazgatója.

A bizottság a meghallgatás során megállapította: a DBR Metró Projekt Kft. Demszky Gábor közvetlen irányításával működött, miközben a volt főpolgármester rendre letagadja, hogy érdemi információval bírt a beruházás részleteiről.

Aba Botond /Fotó: MTI – Bruzák Noémi

Aba Botond hétfőn a fővárosi vizsgálóbizottságban már elmondta: a választások miatt a főváros akkori vezetése leginkább a projekt befejezését szorgalmazta, az kevésbé volt fontos, hogy minden megfeleljen az akkori közbeszerzési szabályoknak.

Ezt ismételte el a Parlamentben is a volt BKV-vezér. Bánki Erik beszámolt róla: Demszky a 2006-os választási kampányában a BKV-nak és a DBR Metró Projekt Kft.-nek is olyan utasításokat adott, hogy „mindenáron haladjanak a beruházással”.

– Rossz és elhibázott döntések sora vezetett oda, hogy az előkészítetlen beruházás további őrült rohamba csapott át. Minden döntést Demszky Gábor választási kampánya befolyásolt, és tízmilliárdokat fizettek ki kötbérre, hogy a projekt látványos előrehaladást érjen el – mondta a gazdasági bizottság elnöke.

Bánki Erik: Demszky több kérdésben is lebukott
/Fotó: MTI – Bruzák Noémi

Mint ismert: a kapkodás és a szakszerűtlen tervezés következtében olyan szerződéseket kötöttek, amelyekkel kapcsolatban az EU csalás elleni hivatala, az OLAF megállapította: ez tette lehetővé, hogy a beruházás költségének egyharmadát elcsalják. Az OLAF 167 milliárd forintnyi károkozást állapított meg, amelyek miatt hazánkat 59 milliárd forintnyi uniós támogatás visszafizetésére kötelezheti Brüsszel.


Innen indult a korrupciós botrány:

Kapcsolódó Cikkek