2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb Hódmezővásárhely

Akik dacoltak a félelemmel

Rendhagyó tanórával, kötetmegjelenésekkel, előadással és filmbemutatóval emlékeztek a kommunizmus áldozataira Hódmezővásárhelyen, az Emlékpontban.

Az emlékezés középpontjába azokat állították, akik szembe mertek szállni a félelemmel, akik a csontvelőig ható rettegés ellenére nem fogadták el sorsukat, kiálltak embertársaik, a maguk és egy egész nemzet szabadságáért.


A délelőtt folyamán békéssámsoni és vásárhelyi diákoknak mesélt a Magyar Ellenállási Mozgalom történetéről Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze. A sámsoni delegáció tagja volt Annus Istvánnak, a Magyar Ellenállási Mozgalom vezetőjének unokája is. Kristóf a következőket mesélte a „tatáról”: „Nagyon büszke vagyok tatára is meg az egész mozgalomra, hiszen annyira hűségesek voltak egymáshoz mind a húszan. Az akkori világban majdhogynem lehetetlen volt, hogy ilyen hosszú ideig rejtve maradjanak. Tata azt mesélte mindig, hogy nagyon szoros barátság volt köztük – engem ez fogott meg legjobban a történetükben.”

Annus Kristóf, aki Annus Istvánnak, a békéssámsoni Magyar Ellenállási Mozgalom néhai vezetőjének unokája.

Délután elsőként két kötet megjelenését jelentették be a közgyűjteményben. Mindkettő az Emlékpont-könyvek sorozat részeként látott napvilágot.


A következőkben prof. dr. Őze Sándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi tanára tartott előadást Ellenállási mozgalmak az 1950-es években a Dél-Alföld paraszttársadalmában címmel, amelyben kifejtette, hogy a kommunizmus kezdettől fogva terrorral építkezett, amelyben az építőanyag a félelem volt, azonban az ország minden pontján létrejöttek ellenállási mozgalmak, így Békéssámson, Hódmezővásárhelyen környékén a Fehér Gárda vagy Békés megye keleti szegletében a Sárréti Sasok nevezetű csoport.

Csurka Dóra, A fehérballonos című film forgatókönyvírója, Stefka István producer-rendező és Prof. Dr. Őze Sándor

A rendezvény keretében bemutatták A fehérballonos című dokumentumfilmet az 1956-os budapesti, Kossuth téri sortűzről. A vetítés után az alkotókkal, a forgatókönyvíró Csurka Dórával és a film producer-rendezőjével, Stefka Istvánnal beszélgetett Zeman Ferenc, az Emlékpont történésze.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.