EUR: 307,67 Ft
CHF: 266,24 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Külföld

Az ETA április 8-ig lefegyverzi magát

A Baszk Haza és Szabadság (ETA) nevű terrorszervezet várhatóan április 8-ig teljesen lefegyverzi magát és közli az elrejtett fegyverek és robbanóanyagok lelőhelyeit is – írta pénteken a Le Monde című francia napilap, amelynek értesülését a baszk elnök hitelesnek nevezte. Az ETA hivatalosan egyelőre nem tett közzé bejelentést a fegyverek átadásáról.

Az első sajtóértesülések arról szóltak, hogy a terrorszervezet nemzetközi sajtóorgánumokon keresztül pénteken közzétesz egy listát fegyverei rejtekhelyeiről, hogy elősegítse a lefegyverezési folyamatot.

A Le Monde ezt követően publikálta internetes oldalán Jean-Noël Etcheverryre hivatkozva, hogy április 8-án teljes leszerelés keretében több száz fegyvert és robbanóanyagot adhat át az ETA, amelyeket Baszkföld franciaországi területén rejtettek el.

Etcheverry a baszk Bizi nevű környezetvédelmi és társadalmi mozgalom vezetője, akit tavaly decemberben a francia hatóságok letartóztattak egy, az ETA fegyvereinek lefoglalására irányuló akcióban.

Inigo Urkullu, baszk elnök az észak-spanyolországi San Sebastianban tartott kora délutáni rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy kormánya “közvetlenül” kapott tájékoztatást a leszerelés lehetőségéről, amelynek szerinte egyoldalúnak, visszafordíthatatlannak, teljesnek, és törvényesnek kell lennie.

A baszk elnök hangsúlyozta: “történelmi” lehetőségről van szó, amelynek eléréséhez a spanyol és a francia kormány együttműködését is kérte.

Ínigo Méndez de Vigo, spanyol kormányszóvivő a lehetséges lefegyverzés hírére úgy reagált: a kabinet álláspontja szemernyit sem változott az elmúlt hat évben a terrorizmussal kapcsolatban.

“Nagyon világos és tiszta: az ETA-nak két dolgot kell tennie, lefegyvereznie és feloszlatni magát” – fogalmazott a politikus.

Juan Igancio Zoido, spanyol belügyminiszter Twitter-üzenetben azt közölte: az ETA nem kap semmit cserébe a lefegyverzésért.

A terrorszervezet öt és fél évvel ezelőtt, 2011 októberében jelentette be, hogy felhagy a fegyveres, erőszakos akciókkal és beszünteti tevékenységét, de nem oszlatta fel magát, és fegyvereit sem adta át a hatóságoknak.

Utóbbiról egyeztetést kezdeményezett a spanyol és francia kormánnyal, ám mindkét ország vezetése jelezte: nem tárgyalnak a terroristákkal.

A spanyol és francia hatóságok közösen kutatnak a fegyverek után a határ mindkét oldalán, legutóbb a múlt héten földbe rejtett hordókban robbanóanyagot találtak, amelyet az ETA-nak tulajdonítanak.

A becslések szerint a Baszkföld függetlenségéért küzdő terroristák 43 év alatt több mint nyolcszáz embert gyilkoltak meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.