EUR: 321,37 Ft
CHF: 284,70 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Külföld

Megtalálhatták az ETA terrorszervezet robbanóanyag-raktárát

Feltehetően a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet robbanóanyag-raktárát fedezték fel a spanyol csendőrök a baszkföldi Irún közelében – közölte a spanyol belügyminisztérium szerdán.

A tárca rövid közleményében azt írta: a földbe rejtve hét műanyaghordót találtak, amelyekben robbanóanyag volt.


A nyomozók úgy vélik, hogy a terrorszervezet korábban innen láthatta el utánpótlással a környéken működő “kommandóját”, de a raktárt az utóbbi időben nem használták.

A hatóságok átfésülik a környéket, mert nem kizárható, hogy további rejtett tárolók is vannak a közelben – olvasható a közleményben.

A Baszkföld függetlenségéért küzdő szervezetet 43 év alatt több mint nyolcszáz embert gyilkolt meg. 2011-ben bejelentette, hogy felhagy a fegyveres harccal, de nem oszlott fel, és fegyvereit sem adta át a hatóságoknak.

A spanyol és francia hatóságok közösen kutatnak a fegyverek után a határ mindkét oldalán. Múlt novemberben egy erdei búvóhelyen elásva összesen 145 lőfegyvert, lőszert, fegyveralkatrészeket és robbanószert találtak négy, földbe rejtett tartályban Carlepont közelében, Párizstól mintegy 100 kilométerre északkeletre.

Kapcsolódó Cikkek