EUR: 307,67 Ft
CHF: 266,24 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Külföld

Belgium lecseréli az F-16-os harci gépekből álló flottáját

Belgium lecseréli az F-16-os vadászgépekből álló elavult flottáját a kormány pénteki döntése értelmében – jelentette a helyi sajtó névtelenséget kérő illetékesekre hivatkozva.

A Le Soir című belga napilap arról számolt be, hogy a kormány pénteken úgy döntött, tendert ír ki 34 darab új harci repülőgép beszerzésére, amelyre öt hadiipari vállalatot hív meg.

A pályázók között három európai – a francia Dassault, a svéd Saab és a brit BAE Systems – és két amerikai – a Boeing és a Lockheed Martin – gyártó van.

A szakértők a legnagyobb esélyesnek a Lockheed Martin F-35-ös típusát tartják.

A program kezdeti költségeit 3,59 milliárd euróra becsülik, a gépek fenntartása a teljes, 40 éves élettartamuk alatt pedig a 15 milliárd eurót is elérheti.

Sajtóhírek szerint a jelenlegi 30-40 éves harci repülők 2023-ig maradnának szolgálatban, addigra kellene elkezdeni az új típus rendszeresítését.

Steven Vandeput védelmi miniszter korábban arról beszélt, hogy a kormány még az év második felében szerződést akar kötni a gyártók egyikével. A tender kiírását eredetileg 2015 elejére tervezték.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.