EUR: 322,65 Ft
CHF: 285,02 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb II.kerület XII.kerület

Családorvosi rendelő és tornacsarnok is lesz a Szent Ferenc Kórházban

A Széher úti Szent Ferenc Kórház nemcsak a II. kerületben élők gyógyításában jár elöl, de a Hegyvidékről és a budai régió területéről is sok beteget fogad. Az ellátás színvonalának javítása érdekében az egyházi egészségügyi intézmény egy szállító járművet, valamint nyolcmillió forint támogatást kapott a Hegyvidék önkormányzatától. Jövőre pedig húsz betegággyal, családorvosi rendelőkkel, tornacsarnokkal és patikával bővül a Szent Ferenc.

A kisbusz betegek és vér szállítására egyaránt alkalmas, az anyagi támogatásból a terheléses vizsgálatokhoz szükséges gépek, valamint EKG-készülékek beszerzését, korszerű nővérhívó rendszer kialakítását, továbbá egy központi figyelőrendszer kiépítését tervezik, amelyre az állandó őrzést igénylő betegek biztonságos ellátása érdekében van szükség.


Kisbusszal hálálták meg a Szent Ferenc Kórháznak a betegek ellátását

A Szent Ferenc Kórház a közelmúltban indította el az otthon ápolási képzést, amelyre az otthonukban gondozott betegek hozzátartozói jelentkezhetnek. A képzésnek azért van nagy jelentősége, mert ha a hozzátartozók el tudnak látni alapvető ápolási feladatokat – például megtanulják, hogyan kell az ágyban fekvő beteget emelni, mosdatni, illetve a katétert kezelni –, akkor nem feltétlenül van szükség állandó kórházi ellátásra.

Toldy-Scedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója
( Fotó: Sáfár Tibor )

– Az otthon ápolási képzést eddig kéthavonta hirdettük meg, de a növekvő érdeklődés nyomán már havi rendszerességgel várjuk a hozzátartozókat az egynapos oktatásra. Az elmúlt fél évben intézményünkben az infarktuson, szívműtéten átesett, rehabilitációt igénylő betegek nappali ellátása is elindult. Az új rendszer bevezetése lehetővé teszi, hogy a normál kórházi ellátás mellett a betegek megszokott környezetükben, otthonukban tölthessék az éjszakát – tájékoztatott dr. Toldy-Schedel Emil.


A kórház különleges játszótere is nagyon kedvelt a látogató gyerekek és anyukák körében ( Fotó: Sáfár Tibor )

A főigazgató hozzátette, a fenntartó rend (Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció), az egyház, magánszemélyek, továbbá az önkormányzat, az állam és az Európai Unió támogatásával rövidesen építkezés indul intézményük területén. Nyolcszázmillió forintból háromszintes épületszárnyat alakítanak ki, tíz szobával és húsz betegággyal, családorvosi és járóbeteg-rendelőkkel, tornacsarnokkal és patikával. Az új szárnyat a tervek szerint egy év múlva vehetik birtokba a betegek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.