EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,03 Ft
2019. február 23., szombat
Alfréd

Külföld

Donald Trump: A migráció kiváltság, nem pedig jog

Az Egyesült Államok és Németország közös érdekeit hangsúlyozta Angela Merkel német kancellárral tartott közös sajtóértekezletén pénteken a washingtoni Fehér Házban Donald Trump amerikai elnök. Donald Trump és Angela Merkel első ízben találkozott egymással.

Trump a sajtóértekezlet elején elhangzott nyilatkozatában megerősítette: az új amerikai kormányzat változatlanul támogatja a NATO-t, de megismételte: szükségesnek tartja valamennyi NATO-tagállam növekvő mértékű anyagi hozzájárulását az észak-atlanti szervezethez.


Az amerikai elnök elismerően szólt Angela Merkel, illetve Németország szerepvállalásáról a NATO-ban. Ugyancsak méltatta Berlin közreműködését az afganisztáni nemzetközi misszióban.

Donald Trump köszönetet mondott a német kancellárnakaz ukrajnai válság békés rendezése érdekében tett erőfeszítésekért, és ezzel kapcsolatban megemlítette a francia elnök, Francois Hollande szerepét is.


Az Egyesült Államok elnöke beszédében kihangsúlyozta, hogy “a migráció kiváltság nem pedig jog”. Hozzátette, az állampolgárok biztonsága az elsődleges. A bevándorlás szigorítása a belbiztonságot szolgálja – mondta.

Sok a közös a két nemzetben – emelte ki Donald Trump. Hozzátette a Németországgal meglévő szoros barátság közös értékeken alapul, ennek a szövetségnek az alapját a reményteljes jövő alkotja. Németország rendkívüli munkát végzett és tovább folytatják a közös munkát.

Donald Trump egy német újságírónő kérdésére válaszolva fejtette ki álláspontját. Az amerikai elnök hangsúlyozta: hamisak azok az információk, amelyek arról szólnak, hogy ő az elzárkózás híve lenne. Hozzátette, hogy Németországgal például “fantasztikusan jó” kereskedelmi kapcsolatokra számít.

Az elnök egy másik kérdésre válaszolva leszögezte: ritkán szokta megbánni Twitter-bejegyzéseit.

Németország katonai kiadásainak további növelésére tett ígéretet Angela Merkel német kancellár a Donald Trump amerikai elnökkel pénteken Washingtonban közösen tartott sajtóértekezletén. A német kancellár hangsúlyozta, hogy “sokkal jobb egymással, mint egymásról beszélni”.

Mint elmondta: a NATO és a gazdasági kérdések mellett az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harc, az afganisztáni háború és az ukrajnai helyzet problémáit is megvitatta az amerikai elnökkel. Elmondta továbbá, hogy Berlin tartja magát a NATO-tagállamok azon közös céljához, amelyet a 2014-ben tartott NATO-csúcsértekezleten fogalmaztak meg, s amelynek értelmében 2024-ig valamennyi tagállam a GDP (bruttó hazai össztermék) két százalékát védelmi kiadásokra fordítja. Angela Merkel a német védelmi kiadások növelését ígérte az amerikai elnöknek.

A német kancellár hangsúlyozta, hogy országa tartja magát ahhoz a 2014-es NATO-csúcson megfogalmazott közös célkitűzéshez, amely szerint 2024-ig a tagállamok a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékát fordítják védelmi célokra.

“Továbbra is ebbe az irányba haladunk” – fogalmazott a kancellár.

A sajtóértekezleten Angela Merkel állást foglalt a két ország közötti tisztességes kereskedelem mellett. A kancellár olyan kereskedelmi kapcsolatokat szorgalmazott, amelyek – mint fogalmazott – mindkét ország számára kölcsönösen előnyösek.

A kancellár örömét fejezte ki amiatt, hogy az amerikai elnök is hitet tett a minszki folyamat mellett.

Merkel hangsúlyozta, hogy szükség van a biztonságos és szuverén Ukrajnára, de utalt az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok javítására is, ha – mint fogalmazott – sikerül megoldani az ukrajnai problémákat. A minszki megállapodás ehhez jó alapot teremt, de sajnos még nem sikerült kellő mértékben előrelépnünk – jelentette ki a kancellár.

Angela Merkel mindazonáltal nem említette, hogy látna lehetőséget az Oroszországgal szemben – Ukrajnával kapcsolatban – bevezetett  szankciók megszüntetésére.

A német politikus hitet tett a globalizáció előnyei és egyúttal a még tisztességesebb kereskedelmi kapcsolatok mellett is.

Kapcsolódó Cikkek