EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 15., vasárnap
Valér

Belföld

Durva szabálytalanságokkal működik Magyarországon a Soros-egyetem

Az Oktatási Hivatal vizsgálatából kiderül, hogy Magyarországon 28 külföldi egyetem szabálytalanul, sokszor törvénytelenül működik – írja az Origo. A leggyakoribb csalás hogy úgy adnak ki diplomát, hogy az anyaországban nincs is képzés. Ezzel becsapják a diákokat.

A problémák rendkívül szerteágazóak. Gyakori, hogy nem a magyarországi jogszabályi keretek között folytatják a képzést. Például valójában nem is működik Magyarországon, kampusza sincs. Vagy nincs magyarországi partner – papíron esetleg van, de meg sem lehet találni, azaz fiktív partner lehet.


A külföldi intézmény által kiállított okirat nem államilag elismert oklevél, ez is gond – ez persze súlyos károkat okoz később a sok pénzt kifizető, magyar hallgatóknak, ugyanis egy értéktelen diplomával nehéz álláshoz jutni.

Az Université Pantheon Assas Paris II-nek például egyáltalán nem a megfelelő jogi keretek között működik. De súlyos szabálytalanságok vannak a Middlesex University-nél, egyébként már vissza is kellett vonni az engedélyüket.


A CEU, a Közép-Európai Egyetem, amit a köznyelv Soros-egyetemnek is hív, szintén szabálytalanul működik. Nem rendelkeznek programakkreditációval, és közhiteles nyilvántartásba történő adatszolgáltatási kötelezettségüket is elmulasztották. Az pedig konkrét csalás, hogy olyan képzésekkel is foglalkoznak, amelyeket nyilvántartásba sem vettek.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek