EUR: 323,00 Ft
CHF: 286,71 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Békéscsaba

Egy asztalnál a probléma a megoldással

A Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben mindig is elsődleges cél volt, hogy elősegítsék a fogvatartottak reintegrációját a társadalomba. E cél érdekében valósult meg a közelmúltban egy teljesen új kezdeményezés az intézmény falain belül.

A Reintegrációs Café egy innovatív módszert mutatott be: egy asztalhoz ültek a fogvatartottakkal és hozzátartozóikkal azok a szakemberek, akik a szabadulás utáni életben utat mutathatnak. Szó volt lakhatásról, képzésről, foglalkoztatásról, a legégetőbb problémákról egy frissen szabadult életében. Az első találkozó kísérleti jelleggel valósult meg, de maga a módszer Nyugat-Európában már ismert és elismert.


Három témában folytattak beszélgetést a résztvevők

A korábbi megbeszélések, egyeztetések során tehát három fő területet találtak a bv-intézet munkatársai, amelyekkel kapcsolatban érdemes lehet beszélgetést kezdeményezni. A három témához három asztal tartozott, az adott területeken tevékenykedő szakemberekkel. A fogvatartottak és hozzátartozóik voltak a fix pontok, a szakemberek pedig „forogtak”, így mindhárom asztalnál szó esett mindhárom témakörről. A program megszervezésében nagy segítséget nyújtott dr. Molnár Katalin, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, aki a módszert a rendészet területén már többször is sikeresen alkalmazta – tudtuk meg Hafenscher Csaba Zoltán bv.-ezredestől, az intézet parancsnokától.


Hafenscher Csaba Zoltán bv. ezredes,
a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka

Bár a szervezők tartottak attól, hogy nehezen indul majd a kommunikáció, meglepően gyorsan indultak a megbeszélések a különböző asztaloknál. A szakemberek előítéletek nélkül beszélgettek a fogvatartottakkal azokról a kérdésekről, amelyek a szabadulásuk után életüket nagyban befolyásolják majd. Ezért a fogvatartottak is komolyan álltak hozzá a lehetőséghez, hiszen azt tapasztalták, hogy mindez az ő érdekükben történik. Amennyiben őszintén és nyíltan képesek beszélni a felmerülő problémákról, úgy ezekből a társalgásokból számukra is hasznos előrelépések lehetnek. Egy téma boncolgatására 40 perc állt rendelkezésre, de ez sokszor kevésnek tűnt, mert olyan kérdések és megoldások merültek fel, amelyekre több idő kellett volna.

További eszmecserékre lesz szükség a jövőben

Hafenscher Csaba Zoltán mindenképpen sikeresnek értékelte a rendezvényt, ráadásul úgy találta, két témában további eszmecserékre lesz szükség a jövőben. Egyrészt arról, hogyan lehetne még jobban felhívni a civil társadalom figyelmét a fogvatartottakra, hiszen a sikeres reintegráció alapvető feltétele, hogy a társadalom visszafogadja a szabadultakat. A másik probléma a lakhatás kérdése. A 2000-es évek elején felmerült már a félutas ház lehetősége, ahol a frissen szabadultak szállást és segítséget kaphatnak, amíg nem tudnak elhelyezkedni. De természetesen a kommunikáció más témakörökben is folytatódik majd, ahogyan remélhetőleg maga a rendezvény is.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.