EUR: 307,67 Ft
CHF: 266,24 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Külföld

Egy bíróság a kormányt okolja a fukusimai atomkatasztrófáért

Egy japán bíróság pénteken megállapította, hogy a tokiói kormány és a Tokiói Elektromos Művek (TEPCO) kártalanítási felelősséggel tartozik a 2011-es fukusimai atomkatasztrófáért – derült ki helyi médiajelentésekből.

Ez volt az első alkalom, hogy az igazságszolgáltatás kimondta a kormány felelősségét a 2011-es japán földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőmű ügyében. Az ítélőszék úgy vélte, hogy a japán kormánynak fel kellett volna szólítania a TEPCO-t arra, hogy a földrengés-előrejelzések fényében tegyen óvintézkedéseket az atomerőmű területén. A TEPCO-nak szinte semmi erőfeszítésébe nem került volna néhány vészáramforrást telepíteni egy magasabban fekvő területre, amivel már elkerülhető lett volna a katasztrófa – tette hozzá.

A Gunma prefektúrában található Maebasi körzet bírósága szerint a kormány és a TEPCO összesen 38,55 millió jen (csaknem 10 milliárd forint) kártalanítással tartozik 137 fukusimai kitelepítettnek.

A kitelepítettek összesen 18 japán prefektúrában nyújtottak be csoportos keresetet.

2011 márciusában egy erőteljes földrengés és az azt követő szökőár annyira megrongálta a fukusimai atomerőművet, hogy hat reaktora közül háromban reaktorolvadás következett be, amelynek nyomán radioaktív részecskék kerültek a környezetbe. Az atomkatasztrófa miatt százezrek kényszerültek otthonuk elhagyására, közülük 80 ezer azóta sem térhetett haza.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.