EUR: 322,27 Ft
CHF: 285,80 Ft
2018. december 18., kedd
Auguszta

Egyéb

Egyesítik erőiket a takarékok

Interjú Vida Józseffel, a Takarékbank elnök-vezérigazgatójával.

Rapid tempóban egyesülnek a takarékok. Mi ennek az oka?

A Takarék Csoport célja, hogy az ország egyik legnagyobb, legkorszerűbb és legbiztonságosabb pénzügyi csoportjává váljon. Ehhez elengedhetetlenül szükséges a takarékok versenyképes működésének, hatékony gazdálkodásának erősítése. Az egyesülések révén egy, a teljes  vidéki Magyarországot egységesen, korszerű szolgáltatásokkal lefedő takarékszövetkezeti struktúra jön létre, ami egyaránt érdeke a takarékoknak és az ügyfeleinknek. A fúziók felgyorsítása összhangban áll a takarékszövetkezeti integráció új stratégiáját meghatározó kormányhatározattal is. Az elmúlt néhány hónapban sikerült megerősíteni a szövetkezeti hitelintézeti integráció egységét, ami megnyilvánult új stratégiánk közös kidolgozásában, közös céljaink kijelölésében és a közös célok eléréséhez szükséges eszközök meghatározásában. Ez az egység a legfontosabb feltétele annak, hogy a stratégiát végre is tudjuk hajtani, mert csak együtt lehetünk igazán versenyképesek.
Három éve még 120 felett volt a takarékok száma, biztos, hogy egészséges ekkora létszámzsugorodás? 
Ahogy az előbb említettem, ez mindenekelőtt versenyképességi kérdés. Nagy utat tettünk meg az elmúlt években. A Takarék Csoportban a takarékok immár országosan meghatározó pénzügyi közösséget alkotnak. Közös sikerünk, hogy bővült a takarékok ügyfélköre, szélesebb lett a hitelportfóliónk és nőtt az értékesítésünk hatékonysága. Az egyesüléseket követően év végéig a tervek szerint tizenkét regionális központú, mérethatékony pénzintézet jön létre. Nagy siker, hogy a csoport valamennyi takarékszövetkezete, mind az ötvenkettő idén egyszerre vesz részt a fúziós folyamatban.
De miért lesz jobb, ha összeolvad két szövetkezeti hitelintézet, pláne ötvenkettő? 
Közismert, hogy bizonyos méret alatt igen nehéz hatékonyan működtetni egy pénzintézetet a jelenlegi piaci környezetben. Az egyesülésekkel a takarékok és az ügyfelek is jól járnak, hiszen az egyesült pénzintézet a korábbinál költséghatékonyabban, magasabb színvonalon, korszerűbb szolgáltatásokkal képes kiszolgálni az ügyfeleket. De jól járnak a tulajdonosok is, befektetéseik értéke növekszik, mivel a fúziót követően egy tőkeerősebb és versenyképesebb szövetkezetben lesz tulajdonrészük.

Mikor áll fel az ütőképes tizenkettő?


A folyamat elindult, az egyesülésekről a takarékok igazgatóságainak előterjesztése alapján a szövetkezetek tagjai (részjegyesei) köz-, illetve küldöttgyűléseken döntenek, a fúziók a Takarékbank és a Magyar Nemzeti Bank szükséges engedélyeit követően várhatóan 2017 végéig zárulnak le.
Mi az ügyfelek teendője? Van-e bármilyen kötelezettségük, amire érdemes odafigyelniük?
Az egyesülésről az ügyfelek értesítést kapnak a helyi pénzintézetüktől, a folyamat során azonban nincs teendőjük, betétjeiket, számlaszámukat, befektetéseiket a fúziók nem érintik, hiteleiket változatlan feltételekkel és határidőben kell törleszteniük.
A politikai akaraton elcsúszhat a szektor átalakítása, vagy közös az öröm?
Egységes a szektor álláspontja abban, hogy pusztán racionális szakmai alapon szervezett folyamat végén – összhangban a kormányzati szándékkal – a Takarék Csoport intézményrendszerét az SZHISZ, az Integráció központi és kereskedelmi bankja, a Jelzálogbank és néhány hasonlóan erős, közepes méretű, földrajzilag egységes szövetkezeti hitelintézet alkossa. A Kormánybiztosság pedig üdvözli és figyelemmel kíséri az egyesülési folyamatot és a rendelkezésére álló eszközökkel támogatni is fogja, hiszen a helyi értékeket jól ismerő, erős szakmai kompetenciával rendelkező takarékszövetkezetek fontos alapját képezik a vidéki Magyarország pénzügyi rendszerének.
Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.