2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb IV.kerület XV.kerület

Együtt, közösen az állatvédelemért

Radikális szemléletváltást sürget a Rex Kutyaotthon Alapítvány a hazai állatvédelemben, ezért május 6-án megalapítják a Felelős Állattartás Napját, amellyel többek között arra hívják fel a figyelmet, hogy Magyarországon még mindig aggasztóan magas a kóbor állatok száma és mindennapos az állatkínzás.

Bár az elmúlt évtizedekben a felelős állattartási kultúra sokat fejlődött Magyarországon, bőven van még tennivaló. Nagyjából százezer elhagyott vagy elkóborolt kutya található az utcákon országszerte, és a kontroll nélkül szaporodó gazdátlan macskák száma ennek többszörösére tehető.


A felelős állattartáshoz az is hozzátartozik, hogy kutyáinkat folyamatosan képezzük (fotó_Horváth Krisztián)

A változás érdekében a Rex Alapítvány országos szintű összefogást kezdeményez azzal, hogy 2017. május 6-án megalapítja a felelős állattartás napját, melyet ezentúl minden évben megrendeznek ezen a napon.

Kocsis Tibor éneke lesz az egyik védnöke a napnak (fotó: Horváth Krisztián)

– Ez nagyszerű kezdeményezés, és óriási öröm számomra, hogy én is részt vehetek benne – mondta lapunknak Kocsis Tibor énekes, a rendezvény egyik védnöke. – Fontos, hogy az állatvédelem pozitív gondolata eljusson az emberekhez, és talán ebben én is tudok segíteni. A gyerekeknél érhetjük el a legnagyobb szemléletváltást, de az is biztos, hogy a felnőttekre is ráfér az oktatás.
Ezt emelte ki dr. Király Péter, a Rex Kutyaotthon Alapítvány alapítója is, aki elmondta, a Rex Állatsziget fő célja, hogy a jövőben oktatási és ismeretterjesztési központ legyen.
– Bár az állatkínzás 2004 óta bűncselekménynek minősül, az állatvédő szervezetekhez, így a Rex Alapítványhoz is nap mint nap érkeznek súlyosan elhanyagolt, beteg vagy egyenesen bántalmazott állatok – mondta az alapító. – Ám azt látjuk, hogy ezeknek az eseteknek egy részében a gazdi nem is tudja, hogy rosszat tesz az állattal, egyszerűen nincs tisztában annak szükségleteivel. Első lépésként tehát a „tudatlanságot” kell megszüntetünk, és ezt csak az állatok gazdáinak oktatásával lehet elérni.
Kálay Rita, a Rex Kutyaotthon Alapítvány ügyvezető elnöke elmondta, bár a felelős állattartás napján komoly témákkal foglalkoznak majd, azt szeretnék, ha ez mégis egy vidám nap lenne.
– Szeretnénk világrekordot felállítani, ezért arra kérünk mindenkit, jöjjön el május 6-án a Rex Állatszigetre és hagyjon nyomot az állatvédelemben. A résztvevők a helyszínen kifeszített óriásvászonra elhelyezett színes festékes kéznyomukkal – és négylábú családtagjaik tappancslenyomatával – fejezhetik ki támogatásukat. A nyomokat a Magyar Rekord Egyesület számolja össze, és ha sikerül, új állatvédelmi rekord születhet! Az egész napos rendezvényre látogatók emellett komoly szakértők segítségével ismerkedhetnek meg a felelős állattartás szabályaival. A színes programokban bővelkedő állati összefogást látványos műsor zárja.


Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.