2019. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Külföld

Életét is kockáztatja az űrutazásért Stephen Hawking!

Teljesülhet az elméleti fizikus Stephen Hawking legnagyobb álma és még idén űrturista lehet. A tudósnak a Virgin Galactic tulajdonosa, Richard Branson ajánlott fel egy helyet űrrepülőgépén. Hawking azonnal igent mondott a lehetőségre, azt sem érdekelte, hogy 2014-ben egy tesztrepülés során lezuhant már a cég egyik űrhajója.

A szupergazdagok már évek óta arra várnak, hogy elinduljon az első űrturistákkal teli űrhajó, sokan már elővételben megvették a jegyeiket. A Föld egyik legokosabb embere, Stephen Hawking pedig nemrég bejelentette, hogy a Virgin Galactic tulajdonosa, Richard Branson felajánlott egy helyet számára a következő űrrepülőgépen. A hírt maga a tudós jelentette be a Good Morning Britain című televíziós műsorban.  Hawking érthetően óriási lehetőséget lát az utazásban, még az sem vette el a kedvét, hogy 2014-ben egy próbarepülés közben lezuhant a Virgin Galactic űrrepülőgépe a kaliforniai Mojave – sivatagban. Az egyik pilóta meghalt, a másik pedig súlyosan megsérült. Akkor a milliárdos Branson azt nyilatkozta, hogy nem biztos abban, hogy ezt az egészet folytatni kellene. Aztán persze folytatták a fejlesztéseket és próbálják biztonságossá tenni a repüléseket.


fotó: Virgin Galactic

Stephen Hawking nevét az 1988-ban megjelent, Az idő rövid története című, a tudományokban járatlanok számára is élvezhető könyv tette széles körben ismertté. A kötetet negyven nyelvre fordították le, harmincmillió példány kelt el belőle, és tudományos mű esetén rekordot jelentő 237 hetet töltött a The Sunday Times brit lap sikerlistáján.

Stephen Hawking
fotó: Profimedia

Hawking tizenhét évesen került az Oxfordi Egyetemre, ahol fizikából szerzett diplomát kiváló eredménnyel, majd Cambridge-ben folytatva kozmológiai-asztrofizikai tanulmányait doktori fokozatot szerzett. Az egyetemi évek alatt gyógyíthatatlan betegséget (amiotrófiás laterálszklerózist) diagnosztizáltak nála, amely a mozgató idegpályák elsorvadásához vezetett. 1969-ben végleg tolókocsiba kényszerült. 1985-ben tüdőgyulladása következtében gégemetszést hajtottak végre rajta, így lehetetlenné vált számára a kommunikáció. Később kerekesszékére erősített, ujjakkal, majd a bénulás elhatalmasodása után fej- és szemmozdulatokkal vezérelhetővé tett beszédszintetizátor segítségével osztja meg gondolatait másokkal. Arról egyelőre nincs hír, hogyan készítik fel, hogy a szervezete bírja az űrutazással járó megterhelést.


Richard Branson fotó: Virgin Galactic

Kapcsolódó Cikkek