2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Külföld

Életét is kockáztatja az űrutazásért Stephen Hawking!

Teljesülhet az elméleti fizikus Stephen Hawking legnagyobb álma és még idén űrturista lehet. A tudósnak a Virgin Galactic tulajdonosa, Richard Branson ajánlott fel egy helyet űrrepülőgépén. Hawking azonnal igent mondott a lehetőségre, azt sem érdekelte, hogy 2014-ben egy tesztrepülés során lezuhant már a cég egyik űrhajója.

A szupergazdagok már évek óta arra várnak, hogy elinduljon az első űrturistákkal teli űrhajó, sokan már elővételben megvették a jegyeiket. A Föld egyik legokosabb embere, Stephen Hawking pedig nemrég bejelentette, hogy a Virgin Galactic tulajdonosa, Richard Branson felajánlott egy helyet számára a következő űrrepülőgépen. A hírt maga a tudós jelentette be a Good Morning Britain című televíziós műsorban.  Hawking érthetően óriási lehetőséget lát az utazásban, még az sem vette el a kedvét, hogy 2014-ben egy próbarepülés közben lezuhant a Virgin Galactic űrrepülőgépe a kaliforniai Mojave – sivatagban. Az egyik pilóta meghalt, a másik pedig súlyosan megsérült. Akkor a milliárdos Branson azt nyilatkozta, hogy nem biztos abban, hogy ezt az egészet folytatni kellene. Aztán persze folytatták a fejlesztéseket és próbálják biztonságossá tenni a repüléseket.


fotó: Virgin Galactic

Stephen Hawking nevét az 1988-ban megjelent, Az idő rövid története című, a tudományokban járatlanok számára is élvezhető könyv tette széles körben ismertté. A kötetet negyven nyelvre fordították le, harmincmillió példány kelt el belőle, és tudományos mű esetén rekordot jelentő 237 hetet töltött a The Sunday Times brit lap sikerlistáján.

Stephen Hawking
fotó: Profimedia

Hawking tizenhét évesen került az Oxfordi Egyetemre, ahol fizikából szerzett diplomát kiváló eredménnyel, majd Cambridge-ben folytatva kozmológiai-asztrofizikai tanulmányait doktori fokozatot szerzett. Az egyetemi évek alatt gyógyíthatatlan betegséget (amiotrófiás laterálszklerózist) diagnosztizáltak nála, amely a mozgató idegpályák elsorvadásához vezetett. 1969-ben végleg tolókocsiba kényszerült. 1985-ben tüdőgyulladása következtében gégemetszést hajtottak végre rajta, így lehetetlenné vált számára a kommunikáció. Később kerekesszékére erősített, ujjakkal, majd a bénulás elhatalmasodása után fej- és szemmozdulatokkal vezérelhetővé tett beszédszintetizátor segítségével osztja meg gondolatait másokkal. Arról egyelőre nincs hír, hogyan készítik fel, hogy a szervezete bírja az űrutazással járó megterhelést.


Richard Branson fotó: Virgin Galactic

Kapcsolódó Cikkek

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.

 • A rénszarvasok védelmében nem épülhet szélerőmű-telep

  A rénszarvasok védelmében nem épülhet szélerőmű-telep

  Az illetékes norvég hatóság pénteken elutasította egy szélerőműtelep építési engedélyének kiadását, mert a térség Európa utolsó természetes környezetében élő rénszarvas-populációjának élőhelye, és attól tartanak, hogy az építmény megzavarná a populációt.