2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Nagykanizsa

Eljött a digitális bíróságok kora

Évet értékeltek a zalai bíróságok. Az összbírói értekezlet előtt tartott sajtótájékoztatón egy beszédfelismerő programot mutattak be, amelyet a Zalaegerszegi Törvényszék (korábbi nevén: megyei bíróság) tesztel.

A különleges szoftvert dr. Sorok Norbert, a törvényszék elnöke és dr. Adorján Csaba bíró vezetésével ezúttal az újságírók is kipróbálhatták, akik 2-2 köznyelvi, illetve jogi kifejezést adtak meg személyenként. Olyan szavak kerültek elő, mint a mezsgyevita, a végrehajtó hatalom, a kártérítés, a perköltségmentesség, és ezek felhasználásával egy fiktív tárgyalási jegyzőkönyv készült a beszédfelismerő alkalmazásával.


Újságírók ismerkednek a beszédfelismerő működésével, amit dr. Adorján Csaba mutat be (Fotó: Zalaegerszegi Törvényszék)

A törvényszéki elnök elmagyarázta, hogy a harmadik éve tesztelt szoftver a diktált szöveget a dokumentumkezelő programban – például a Wordben – azonnal írott formában jeleníti meg. A kezdeti nehézségek után ma már a rendszerrel hatékonyabb a munkavégzés, mert használatával egy írnok munkaidejének egyharmad része felszabadítható.

A programmal többek között gyorsabb korrektúrázni, szerkeszteni, és a határozatok minősége is javul. Nem utolsósorban pedig a korábbiakhoz képest sokkal hamarabb készíthetők el az ítéletek. A rendszert jelenleg tizenhatan tesztelik, de a jövőben újabb 10 bíró, illetve titkár csatlakozik a beszédfelismerővel dolgozók csapatához.


A sajtótájékoztatón dr. Sorok Norbert a megye bíróságainak fontosabb adatait is ismertette. Eszerint tavaly a járásbírósági közvádas büntetőperek 90,8 százaléka egy éven belül befejeződött, és ez a teljesítmény az országos adatok tükrében a legjobb. A törvényszéki I. fokú büntetőperek esetében az ügyek 91 százaléka fejeződött be egy éven belül, így ebben a kategóriában is Zala az aranyérmes. A közigazgatási, munkaügyi bíróság szintén kiemelkedő teljesítménnyel zárt: a perek 90,8 százaléka hat hónapon belül befejeződött.

Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a digitális bíráskodásról beszélt, az eszköztárból kiemelve az e-pereket. Ezek száma 2013-ban még csak háromszáz volt, 2016-ban viszont fél év alatt már csaknem 95 ezer. Javítja a bírósági hatékonyságot a távmeghallgatás is, ez a módszer lehetőséget ad az egymástól távol levők meghallgatására, ami a bíróság esetében költség- és időhatékony, de kedvező az ügyfeleknek is, hiszen például megkíméli őket az utazástól.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.