EUR: 322,20 Ft
CHF: 279,80 Ft
2018. június 19., kedd
Gyárfás

Külföld

ENSZ: 2,6 millió ember éhezik az aszály miatt

Három éve olyan kevés eső esett Kenyában, hogy a kormány katasztrófahelyzetet hirdetett, 2,6 millió ember éhezik, rengeteg gyerek alultáplált, és közben pusztul az állatállomány – hívta fel a figyelmet az ENSZ csütörtökön 166 millió dollár (nagyjából 50 milliárd forint) segélyt kérve a helyzet kezelésére.

Több mint 350 ezer gyerek, várandós nő és újdonsült anyuka súlyosan alultáplált, és az ország három északi megyéjében az alultápláltak aránya (30 százalék) kétszerese a küszöbértéknek – hangsúlyozta közleményében a világszervezet.


“Azonnal cselekednünk kell, hogy elkerüljük a további szenvedést” – mondta Joseph Kinyua, a kenyai elnök stábfőnöke.

A kormány 100 millió dollárt (csaknem 30 milliárd forintot) tett félre a válság kezelésére, de további forrásokra van szükség – mutatott rá közleményében az ENSZ.

“A feltételek pedig tovább romlanak, ha a következő esős évszak sem hoz elég csapadékot, ahogy az jelenleg várható” – tette hozzá.

A világ a legsúlyosabb humanitárius válsággal kénytelen szembenézni a második világháború óta, miközben milliókat csak egy hajszál választ el az éhínségtől. Brit segélyszervezetek szerint legalább 16 millió ember éhezik Kelet-Afrikában.

A kontinens keleti és déli területei különösen megsínylették az El Nino nevű időjárási jelenséget kísérő tavalyi aszályt, amely miatt az egekbe szöktek az élelmiszerárak, és lelassult a gazdasági növekedés.

Kapcsolódó Cikkek