EUR: 322,27 Ft
CHF: 285,80 Ft
2018. december 18., kedd
Auguszta

Egyéb Debrecen

Európa kulturális központja lehet Debrecen

A közgyűlés frakcióvezetői közös nyilatkozat aláírásával erősítették meg, hogy Debrecen teljes egyetértéssel indul a kulturális fővárosi címért folyó pályázaton.

Bemutatták a debreceni EKF-pályázat logóját is, így már hivatalos: Debrecen is pályázik a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre. A Modem kiállítótermében jól láthatóan ki is fejezték ezt az akaratot, ami kiemelt jelentőséggel bír a város életében. Szimbolikus, hogy politikai és ideológiai hovatartozástól függetlenül olyan közös ügy mellé álltak, amelyben mindenki felelősséget érez a város és a tágabb régió jövőjéért. A programot összefogás nélkül, a város, a régió támogatása nélkül nem lehet megvalósítani, és a következő tíz hónapban számos alkalommal lehet majd erősíteni azt a hitet, hogy Debrecen kitűnő kulturális fővárosa lesz Európának. A város 2010-ben is szeretett volna nyerni, akkor nem sikerült, de mindenki hisz benne, hogy 2023-ban elérhetjük ezt a célt.


Bemutatták a logót, amelyhez saját betűtípus és egy nyilakból fölépülő szimbólumrendszer kapcsolódik MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

–  A megkérdezett debreceniek 94 százaléka egyetért a törekvéssel. A város történelmi múltja is kötelez bennünket. Öt olyan jubileumi esemény is lesz ebben az évben, ami Debrecen nélkül nehezen képzelhető el. Ilyen a reformáció emlékéve. Nekünk, debrecenieknek mindent meg kell tenni azért, hogy a cívisváros kaphassa meg a címet. A régió ezer szállal kötődik Debrecenhez, olyan városról van szó, amely egy kulturális háló centrumában van – mondta Papp László polgármester.

Az időgép nevű installáció népszerű volt az érdeklődők körében MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kiemelte, a 2010-es pályázatot ugyan nem sikerült megnyerni, de több olyan fontos beruházás is elkészült, amely abban a programban szerepelt. Példaként említette a Modemet, a Kölcsey Központot és a nemrég felújított Nagyerdei Kultúrparkot. A jövőbeli fejlesztésekkel kapcsolatban beszélt a Csokonai Színház hatmilliárdos felújításáról, a Latinovits Színház befejezéséről és a Csapó utcai átalakításokról is. Az a vélekedés, amikor eljön Debrecen ideje, minden infrastruktúra rendelkezésre áll majd, mert a cél, hogy 2023-ban olyan színes programokat rendezhessen Debrecen, amelyek a jövőbe mutatnak és azok alapján a városhatáron átnyúlóan a régió kulturális központja lehessen.


Az Európa Kulturális Fővárosa kiírásban 2018-ban hoznak döntést, akkor derül ki, hogy egy brit város mellett a Hajdú-Bihar megyei székhely viselheti-e a megtisztelő címet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.