2018. december 19., szerda
Viola

Belföld

Ezt fontos tudni a korkedvezményről

A nyugdíjtörvény végrehajtási rendeletének ma már hatályát vesztett, de 2014. december 31-ig alkalmazandó rendelkezései szerint a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre különösen ártalmas munkát végzők korkedvezményben részesültek.

A korkedvezmény lényege, hogy a jogosult a korhatár előtti ellátása (vagyis nem az öregségi nyugdíja!) megállapítását az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárnál annyi évvel korábban igényelheti, ahány év korkedvezményt szerzett.


Ha például egy 1955-ban született férfi – aki a 64 éves nyugdíjkorhatára betöltésével csak 2019-ben igényelhetné az öregségi nyugdíját – 2 év korkedvezményt szerzett, akkor a 64 évből levonhatja a 2 évet, így 62 éves korában, 2017-ben igényelheti a korhatár előtti ellátását.

Két év korkedvezményben részesült az a férfi, aki legalább tíz éven át és az a nő, aki legalább nyolc éven át korkedvezményre jogosító munkakörben, továbbá az, aki legalább hat éven át a normál légköri nyomásnál nagyobb nyomású légtérben dolgozott. A bányászok egy év korkedvezményre – az egyéb feltételek teljesítése esetén – akkor is jogosultságot szereztek, ha a korkedvezményre jogosító munkakörben csak három évet töltöttek el.


Férfi esetében minden újabb öt, nő esetében minden újabb négy, illetőleg 100 kPa-nál nagyobb nyomású légtérben végzett munka esetében minden újabb háromévi munka után a korkedvezmény további egy-egy év.

A különböző, korkedvezményre jogosító munkakörökben eltöltött időket egybe kell számítani. A 100 kPa-nál nagyobb nyomású légtérben végzett munka alapján figyelembe vehető idő minden harminc napját ötven nappal kell a korkedvezményre jogosító egyéb munkakörben eltöltött időhöz hozzáadni.

Korkedvezményt legfeljebb 2014. december 31-ig lehetett szerezni, a megszerzett korkedvezmény viszont időkorlát nélkül érvényesíthető a korhatár előtti ellátás igénylése során.

www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek