2019. március 23., szombat
Emőke

Egyéb Nagykanizsa

Fészket kapott Lilike

Dél-Zala leghíresebb gólyája itt, egészen pontosan Semjénházán tölti a telet. Lilike – aki nevével ellentétben fiú – a tél közeledtével ugyan elkíséri párját az Adriáig, ám korábbi betegsége miatt hosszabb útra nem vállalkozik, inkább visszatér az otthonába.

A Dunai házaspár fél évtizede talált rá a törött szárnyú gólyára, amely akkor ősszel nem tudott útra kelni társaival. Istvánék etetni kezdték, értesítették a természetvédőket, és közös erővel meggyógyították a gólyát, Lilike pedig azóta a teleket Semjénházát tölti, bejáratos a kertbe, a tavasszal visszatérő párjával pedig a szomszédos Molnáriban rak fészket.


A Dunai család nemrégiben kezdeményezte, hogy Lilike kedvenc villanyoszlopára, amelyen sokat álldogál, szereljenek egy fészekalapot, hátha kedvet kap ahhoz, hogy párjával itt költsön. A kérés nyitott fülekre talált, az áramszolgáltató szakemberei a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park együttműködésével műfészket szereltek a villanyoszlopra.

Lilike otthonra lelt Semjénházán (Fotó: MTI/Varga György)

Mint Varga Ivenn, az E.On szóvivője hangsúlyozta, a cég életében nem szokatlan az ilyen művelet, hiszen évente többtucatnyi fészektartót helyeznek ki a Dél-Dunántúlon, amelyek egyrészt biztonságot teremtenek a gólyáknak, másrészt a zavartalan áramszolgáltatást is segítik.

Dunaiék azt remélik, Lilike és párja már most tavasszal fészket rak Semjénházán, így a családtaggá fogadott gólya folyamatosan velük vagy legalábbis közvetlen közelükben élhet.

Kapcsolódó Cikkek