2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Belföld

Fidesz: a CEU sem állhat a magyar törvények fölött

Egyetlen külföldi egyetem, így a “Soros-egyetem” sem vonhatja ki magát a magyar jogszabályok alól, nem állhatnak a törvények fölött – jelentette ki Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A képviselő azt mondta, meglepődött, hogy “ekkora perpatvar” lett a Közép-európai Egyetemmel (CEU), a “Soros-egyetemmel” kapcsolatban.


Kifejtette: az Oktatási Hivatal a Magyarországon működő külföldi egyetemeket vizsgálva jutott arra a megállapításra, hogy több ilyen intézmény is szabálytalanul működik. A szabálytalanságokban közös, hogy az érintett egyetemek az anyaországban nem folytatnak semmilyen oktatási-képzési tevékenységet – tette hozzá, a csalás kategóriájába sorolva ezt a helyzetet.

Minden ilyen típusú oktatási vállalkozásoknak, felsőoktatási intézménynek be kell tartania a magyar jogszabályokat – jelentette ki Németh Szilárd.


A politikus a felsőoktatási törvény javasolt módosítását idézve elmondta: a tervek szerint az Európai Unión kívül alapított egyetemek csak akkor működhetnek Magyarországon, ha az adott ország és Magyarország nemzetközi egyezményt köt erről. Ez szerinte nem egy teljesíthetetlen feltétel, csak akarat kérdése.

Németh Szilárd a politikusi reakciókat is érdekesnek nevezte az ügyben, mert szerinte aki azonnal “Soros-problémát lát a kérdésben”, az egyértelművé tette, hogy Soros György érdekeit szolgálja a magyar parlamentben.

Palkovics László oktatási államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján a felsőoktatási törvény javasolt módosításáról azt mondta, a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezne. Az államtitkár nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a CEU ellehetetlenítése-e a kormány célja, és jelezte: szerda este ülnek le tárgyalni az egyetem rektorával.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Epermester Pincészet – Kaland

  Epermester Pincészet – Kaland

  Tahitótfalui eperből és dánszentmiklósi cigánymeggyből készült félédes gyümölcsbor házasítás, ami 2015-ben elnyerte Az Év Legjobb Fehér Gyümölcsbora díjat.

 • Migránsokat telepítene Budapestre Karácsony

  Migránsokat telepítene Budapestre Karácsony

  Karácsony Gergely Budapest főpolgármestereként valószínűleg folytatná azt a migránsbarát politikát, amit Zugló vezetőjeként képviselt – mondta Hollik István kormányszóvivő.

 • Világsztárt fogadott Tarlós István

  Világsztárt fogadott Tarlós István

  A Budapesten forgató világsztárt, Scarlett Johanssont fogadta hivatalában Tarlós István főpolgármester és helyettese, Szalay-Bobrovniczky Alexandra.