2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb

Franciaországi légikatasztrófa: pszichológiailag szűrni kell az öngyilkos hajlamú pilótákat

Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint lehet és kell is szűrniük a légitársaságoknak azokat az alkalmazottakat, akik nagyobb valószínűséggel követhetnek el öngyilkosságot.

A szakember Háy György repülésbiztonsági szakértővel együtt erről a Germanwings 9525-ös járata katasztrófájának második évfordulója alkalmából beszélt az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.


Makai Gábor hangsúlyozta, nem az a legfontosabb kérdés, hogy a pilóta, aki a francia Alpoknak vezette a gépet, depressziós volt-e, mert egy okra nem lehet visszavezetni egy öngyilkosságot, ez egy folyamat, amelynek az utolsó állomása a rombolás.

Háy György elmondása szerint a baleset óta többféle ajánlás is született, a pilótákat újra elkezdték szűrni, egy pilóta soha nem maradhat a pilótafülkében és az ajtó zárására is vannak már javaslatok. Ezek egyike, hogy biometrikus adattal lehetne csak nyitni az ajtót, de olyan elképzelés is született, hogy a mosdó a pilótafülkén belül legyen, bár ez nagyobb átépítést igényel.

A Germanwings 9525-ös, Barcelona és Düsseldorf közötti járata 2015. március 24-én ütközött az Alpoknak Franciaországban. A későbbi vizsgálatok kiderítették, hogy a másodpilóta, Andreas Lubitz kizárta a fülkéből a kapitányt, és szándékosan vezette a hegyoldalnak a légitársaság Airbus A320-asát. A katasztrófában a fedélzeten tartózkodó 150 ember életét vesztette.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.