EUR: 323,05 Ft
CHF: 286,81 Ft
2018. december 10., hétfő
Judit

Életmód

Gasztrotúra: Kipróbáltuk a Michelin által is elismert Fricskát

A Fricska nevű Dob utcai gasztropub már évek óta szerepel az ország legjobb éttermei között, több díjat is bezsebeltek, de az igazi áttörést csak néhány hete érték el azzal, hogy a Petrus és a Laci! Konyha mellett idén az egyetlen új étteremként a Michelintől megkapták a Bib Gourmand minősítést.

Két és fél évvel ezelőtt nyitott meg a Dob utcában a Fricska Gasztropub. Hárman viszik az éttermet, akik egyben barátok is: a hely Csongrádi Csaba és két fiatal séf, Giczi Andor és Nagy Szabolcs megvalósult álma. A névválasztás talán a múltnak szól, a fiúk számos helyen megfordultak, de tudnak jobbat mutatni az eddigieknél, s valami mást, mint a többi étterem.


Fotó: Csudai Sándor

A Dining Guide 2015-ben Giczi Andort és Nagy Szabolcsot választotta az év ifjú séftehetségeinek, a Gault & Millau ugyanabban az évben az év kisvendéglője díjat adta a Fricskának, most pedig a Michelintől megkapta az étterem a Bib Gourmand minősítést. A felettébb otthonos pincehelyiség portálja nem hivalkodó, a berendezés kellemes, elsősorban a natúr színekre koncentrál, amelyet néhány türkiz fotel, a falra festett szárnyas hal, gumicsizmás malac és cilinderes polip dob fel. Mint a legjobb éttermekben általában, itt is azt tartják a legjobb propagandának, ha az elégedett vendég viszi a hírét a helynek, és netán törzsvendég válik belőle. Úgy tűnik, ebből nincs is hiány, hiszen szabad asztalt még foglalnunk se volt könnyű. Főleg most, hogy a Michelin-ellenőrök is megmutatták, mennyire kedvelik őket.

– Bevett szokásnak kellene lennie, hogy az ember asztalt foglal, ha elmegy valahová. Mostanában sokszor van úgy, hogy nem tudjuk leültetni azokat, akik csak úgy beesnek, de másnapra már ők is előre foglalnak – mondta a Lokálnak Giczi Andor, aki örül annak, hogy egyre többen figyelnek arra, hogy mit és hol esznek. – Nekünk fontos, hogy csak annyi vendégünk legyen, amennyit megfelelő minőségben ki tudunk szolgálni. Ha másképp szerettük volna, akkor 40 helyett 200 fős éttermet csinálunk.


Michelin ide vagy oda, a fiatal séfek nem változtatnak. Délben kedvező áron kínálnak magas színvonalú ebédmenüt, amit naponta fehér krétával írnak fel a fekete táblára, akárcsak hajdanán. Itt már nincsen repülő hal: minden étel nevét a lehető legegyszerűbben hirdetik. A Fricska az ebédidő (12–15 óra) után bezár, hogy este vacsorával várja a vendégeket (19–23 óra). A menüre jellemző, hogy meg akarják mutatni, nem csupán agyonbonyolítva lehet érdekes, ízes dolgokat főzni és a fantáziát szárnyalni engedni. A naponta változó kínálathoz tartozó alapanyagokat nagyjából 40 helyről szerzik be, a kenyerüket maguk sütik, saját lekvárt főznek, befőttet készítenek és olasz tésztáik sem egy hiperből jönnek.

Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy az ételek nagyon finomak, az ár–érték arány pedig egészen elképesztő. A háromfogásos ebédmenü 2450 forint (két fogást 2250-ért mérnek), a legtöbb napon két előételből, háromféle főfogásból és két-háromféle desszertből választhatunk, de minden egyes nap van néhány menün kívüli ajánlat is. Szerencsére mi kértünk is ebből, de erről majd később.

Kacsatepertős, almás édesburgonya-leves

Ottjártunkkor a menü kacsatepertős, almás édesburgonya-levessel, valamint kagylóval és paszternákkal érkező rántott sertésvelővel indított. Az egyik jobb volt, mint a másik, de ha feltétlenül választani kell, akkor a sertésvelőre adjuk a voksot, melyhez olyan jó minőségű kagyló jutott, amilyennel ritkán lehet találkozni Budapesten. Az édesburgonya-leves már megosztóbb volt, de az édesburgonya már csak ilyen. Aki szereti, az nem tud betelni vele, aki viszont először találkozik vele, valószínűleg szokatlannak találja az ízvilágot, főleg akkor, ha a név alapján inkább számít a nagyi tejfeles krumplilevesére.

Rántott sertésvelő kagylóval és paszternákkal

A menü főfogásai között helyet kapott nyúlvadas knédlivel, bárányragu és mangalicarizottó is. „Balszerencsénkre” ebből csak a paradicsomos gnocchival érkező bárányragut próbálhattuk ki, nem lehetett ugyanis nemet mondani a menün kívülre szoruló gombás rizottóval érkező vaddisznószűzre.

Bárányragu paradicsomos gnocchival

Félreértés ne legyen, a bárányragu is első osztályú volt, a gnocchi pedig pontosan annyi paradicsommal készült, amennyi még hozzátesz, és nem megfojtja a fogást. De a szűz… Még a diétázók közül is kevesen tudják, hogy a sertésszűzérme kiváló alternatívája a szárnyashúsnak, hiszen mentes a szénhidráttól, és csak hajszálnyival zsírosabb a csirkemellnél. Viszont sokkal finomabb. Főleg ha vaddisznóból készül és ha a Fricskában szolgálják fel. A rózsaszínre sült, szaftos hús ízét pedig tökéletesen egészítette ki a gombás rizottó, ami szintén a legjobbak közül való. Én legalábbis régen ettem ilyen finomat, ennyi pénzért pedig még soha.

Vaddisznószűz gombás rizottóval

A Fricskában nem a kockás terítős éttermek adagméreteivel dolgoznak, de annyi bőven jut a tányérra, hogy a háromfogásos menüvel még a éhesebbek is jóllakjanak és a kókuszhabbal díszített mogyorós-csokoládés ganache-t ne küzdelem legyen elfogyasztani – a desszertnek mindig van hely felkiáltással –, hanem egy igazi kulináris élmény megkoronázása.

Csokoládés-mogyorós ganache

 

Mi az a Bib Gourmand minősítés?

A Michelin-ellenőrök által létrehozott szimbólumrendszer ár–érték arány szerint rangsorolja az éttermeket. Ha egy étterem Bib Gourmand minősítéssel rendelkezik, akkor ott mérsékelt árak mellett kiváló minőségű konyhára számíthatunk. Idén Bib Gourmand minősítést kapott a Fricska, amely a 14., a LaciKonyha, amely a 23. és a Petrus, amely az 51. helyen végzett a legújabb Volkswagen-Dining Guide top100 Étteremkalauzban.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek