2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Életmód

Gondoskodjunk az autónkról!

Végre elérkezett az annyira vágyott jó idő, amikor már a vezetést is sokkal jobban élvezhetjük. A legtöbben ilyenkor elkezdik a tavaszi nagytakarítást, a kertek rendezését vagy éppen a ruhatáruk felfrissítésébe vágnak bele. Arra azonban sokan nem is gondolnak, hogy a télen lestrapált autójukra is ráférne egy kis „helyrepofozás”.

Lassan kifutunk a fagyos téli szezonból, ami egész biztos, hogy mindenki autóját igénybe vette. A gépjárművek megfelelő műszaki állapota igen fontos, hogy megbízható autóval közlekedhessünk, ami biztos nem fog cserben hagyni a célállomás elérése előtt. Hazánkban sajnos nagyon sok nem megfelelő műszaki állapotú autó közlekedik. Ha vezetés közben olyan szituáció adódik, hogy hirtelen manővert kell végrehajtanunk, és a sofőrnek sikerül is erre azonnal reagálnia, fontos, hogy az autó olyan állapotban legyen, hogy azt végre is tudjuk hajtani. Ennek érdekében összeszedtünk néhány pontot, hogyan állhatunk át a tavaszi időszakra.


Magunk is megnézhetjük, ellenőrizhetjük

Külső alapvizsgálatok: fényszórók, kürt, ablaktörlők állapota működése főbb folyadékszintek ellenőrzése.


– Ahogy kezd emelkedni a hőmérő higanyszála, szép lassan kezdik az emberek is lecserélni a téli gumit nyárira. Ez jó és fontos is, de azt javasolnám, hogy ezzel még várjunk, egyrészt amíg a hőmérséklet, ahogy a nagykönyv is mondja, tartósan 7 fok fölé nem emelkedik, másrészt az időjárás szeszélyes és fordult már elő márciusban egy kósza kis havazás – tanácsolja a Lokál szakértője, Vas Ádám. – Aki most vásárolná meg a gumikat, annak sem kell még sietnie, ugyanis a gumiszervizek is csak most kapják az előzetesen berendelt szállítmányukat. Ha szép, napos időnk van, már nyugodtan megszabadíthatjuk autónkat a télen összeszedett kosztól, hogy újra régi fényében pompázzon büszkeségünk. Fontos, hogy ne csak egy gyors külső-belső tisztításon legyünk túl. Háláljuk meg a gépjárműnek, hogy a nagy fagyokban is számíthattunk rá, azzal, hogy kap egy alvázmosást is, mivel a lerakódott útszóró só öregíti és kiszárítja a gumi alkatrészeket, hosszú távon erős rozsdásodás következhet be – hangsúlyozza a mestervizsgás autószerelő.

Piszkosan ne tegyük el a levett gumikat! Előtte fontos, hogy alaposan megtisztítsuk őket, mielőtt a garázs hátsó részébe kerülnek.

A többit már a szervizre lehet bízni. Érdemes évente egyszer egy állapotfelmérés erejéig felkeresni a szerelőnket, szervizünket. Ha elhanyagoljuk és nem törődünk az autó műszaki állapotával, a későbbiekben sokkal költségesebb lehet kijavíttatni a hibákat, kicseréltetni az elromlott alkatrészeket.

A szakemberek egy ilyen állapotfelmérés során ellenőrzik a fékeket és a futóművet, a motorteret – szivárgás, folyadékszintek, akkumulátor töltöttsége –, a világítást, esetleg a vezérlőegység hibatárolóját, valamint a gumik állapotát, profilmélységét is.

Eddig ezeket a járgányokat tesztelte a Lokál:

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyömbérport tiltott be a Nébih

  Gyömbérport tiltott be a Nébih

  Olyan rákkeltő anyagot mért határérték feletti mennyiségben a kínai Flying Tiger őrölt gyömbértermékében a NÉBIH, amely az emberi örökítőanyagon keresztül a születendő gyermekeknél súlyos mutációt okozhat, ezért figyelmeztetnek: aki ilyet vett, ne fogyassza el.

 • Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

  Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

  Bátran kijelenthetjük, hogy kifejezetten jól sikerült a Suzuki Vitara újragondolása. A tavaly 30. születésnapját ünneplő széria felújított változata még szinte tininek számít, hiszen hazánkban 2015-ben gördült le a szerelősorról az első frissített vonalvezetésű modell, amelyen a megjelenés mellett több újítás is dicséri a tervezők keze munkáját.

 • Urmai Gabriella: Jelena lányai

  Urmai Gabriella: Jelena lányai

  Az élettolvaj visszatért! Urmai Gabriella hősei ezúttal is hús-vér emberek, történeteiket egy izgalmas, vérfagyasztóan szép és misztikus nyomozás során tárja elénk az író, miközben lerántja a leplet a 12 holttest titkáról.