EUR: 321,76 Ft
CHF: 282,22 Ft
2018. november 15., csütörtök
Albert, Lipót

Életmód

Gondoskodjunk az autónkról!

Végre elérkezett az annyira vágyott jó idő, amikor már a vezetést is sokkal jobban élvezhetjük. A legtöbben ilyenkor elkezdik a tavaszi nagytakarítást, a kertek rendezését vagy éppen a ruhatáruk felfrissítésébe vágnak bele. Arra azonban sokan nem is gondolnak, hogy a télen lestrapált autójukra is ráférne egy kis „helyrepofozás”.

Lassan kifutunk a fagyos téli szezonból, ami egész biztos, hogy mindenki autóját igénybe vette. A gépjárművek megfelelő műszaki állapota igen fontos, hogy megbízható autóval közlekedhessünk, ami biztos nem fog cserben hagyni a célállomás elérése előtt. Hazánkban sajnos nagyon sok nem megfelelő műszaki állapotú autó közlekedik. Ha vezetés közben olyan szituáció adódik, hogy hirtelen manővert kell végrehajtanunk, és a sofőrnek sikerül is erre azonnal reagálnia, fontos, hogy az autó olyan állapotban legyen, hogy azt végre is tudjuk hajtani. Ennek érdekében összeszedtünk néhány pontot, hogyan állhatunk át a tavaszi időszakra.


Magunk is megnézhetjük, ellenőrizhetjük

Külső alapvizsgálatok: fényszórók, kürt, ablaktörlők állapota működése főbb folyadékszintek ellenőrzése.


– Ahogy kezd emelkedni a hőmérő higanyszála, szép lassan kezdik az emberek is lecserélni a téli gumit nyárira. Ez jó és fontos is, de azt javasolnám, hogy ezzel még várjunk, egyrészt amíg a hőmérséklet, ahogy a nagykönyv is mondja, tartósan 7 fok fölé nem emelkedik, másrészt az időjárás szeszélyes és fordult már elő márciusban egy kósza kis havazás – tanácsolja a Lokál szakértője, Vas Ádám. – Aki most vásárolná meg a gumikat, annak sem kell még sietnie, ugyanis a gumiszervizek is csak most kapják az előzetesen berendelt szállítmányukat. Ha szép, napos időnk van, már nyugodtan megszabadíthatjuk autónkat a télen összeszedett kosztól, hogy újra régi fényében pompázzon büszkeségünk. Fontos, hogy ne csak egy gyors külső-belső tisztításon legyünk túl. Háláljuk meg a gépjárműnek, hogy a nagy fagyokban is számíthattunk rá, azzal, hogy kap egy alvázmosást is, mivel a lerakódott útszóró só öregíti és kiszárítja a gumi alkatrészeket, hosszú távon erős rozsdásodás következhet be – hangsúlyozza a mestervizsgás autószerelő.

Piszkosan ne tegyük el a levett gumikat! Előtte fontos, hogy alaposan megtisztítsuk őket, mielőtt a garázs hátsó részébe kerülnek.

A többit már a szervizre lehet bízni. Érdemes évente egyszer egy állapotfelmérés erejéig felkeresni a szerelőnket, szervizünket. Ha elhanyagoljuk és nem törődünk az autó műszaki állapotával, a későbbiekben sokkal költségesebb lehet kijavíttatni a hibákat, kicseréltetni az elromlott alkatrészeket.

A szakemberek egy ilyen állapotfelmérés során ellenőrzik a fékeket és a futóművet, a motorteret – szivárgás, folyadékszintek, akkumulátor töltöttsége –, a világítást, esetleg a vezérlőegység hibatárolóját, valamint a gumik állapotát, profilmélységét is.

Eddig ezeket a járgányokat tesztelte a Lokál:

Kapcsolódó Cikkek

  • Segítség a fogyatékos embereknek

    Segítség a fogyatékos embereknek

    A KézenFogva Alapítvány és a Fruccola együtt találta ki, hogy olyan embereknek adhassanak munkát és egy jól működő szolgáltatást, akik noha fogyatékossággal élnek, de annál szorgalmasabban tevékenykednének a food truck működtetésében.

  • Ezért fontos a cukorbetegség megelőzése

    Ezért fontos a cukorbetegség megelőzése

    A diabétesz világviszonylatban az egyik legtöbb embert érintő betegség, ma már több, mint 250 millió ember szenved a betegség valamely típusában világszerte, és ez a szám évente 7 millióval nő.