EUR: 322,80 Ft
CHF: 285,74 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb Szolnok

Hamarosan emeletes vonattal utazhatunk Budapestre

Magyarországon még nem gyártott motorvonat elkészítéséről állapodott meg a MÁV és a Stadler.

A KISS típusú hatrészes motorvonat különlegessége, hogy emeletes. Ráadásul a Szolnokon gyártott Flirt-egységekkel is összekapcsolható. Szolnokhoz nem csak emiatt kapcsolódik – szó szerint – az emeletes vonat… A szerelvények ugyanis először a Budapest Nyugati–Kőbánya-Kispest–Monor–Cegléd–­Szolnok elővárosi vonalon fognak közlekedni. Ám a Balaton partján is megjelennek majd, egy vagonban ugyanis kerékpárok is szállíthatók.


FORRÁS:WIKIPEDIA

Az emeletes vonatok nemcsak ámulatba ejtőek, hanem költséghatékonyak is. A jármű egy ülőhelyre jutó tömege mintegy húsz, az élettartamköltsége közel ötven százalékkal alacsonyabb a hagyományos szerelvényekénél, és a fenntartásuk is olcsóbb. A kivitelezés hipermodern, az ötlet azonban retró: a hatvanas-hetvenes években az NDK, Csehszlovákia, Lengyelország és Románia is szerzett be emeletes szerelvényeket.

Az elővárosi forgalomban pont megfelelőek lennének ezek a vonatok, a csúcsidőben szükséges 380–460 ülőhely egy járműben elhelyezhető.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

 • Adózni kell az AIRBNB után

  Adózni kell az AIRBNB után

  Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után.