EUR: 322,80 Ft
CHF: 285,74 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb Ózd

Húszéves a Bárka Színpad

Húsz alapító taggal 1997-ben hozták létre Ózdon a Bárka Színpad és Műhely Kulturális Egyesületet. Ötletekkel teli programot tettek le akkor a város asztalára, és meghirdették a befogadó státust.

A Bárka vezetője Tompa Zoltán, aki tanult az Állami Artistaképző kihelyezett szakán, ahol első tanára a világhírű Rodolfo volt. Idén túl vannak a télűző programon és már szervezik a XX. Bárka Színpad Utcaszínházi Zenei Napokat.


– A helyi kultúra élénkítése mellett vállaltuk olyan emberek befogadását, akiknek máshol nem volt esélye a bemutatkozásra. Szerveztünk író-olvasó találkozót tolókocsiba kényszerült költőnek, vagy lehetőséget adtunk kezdő zenekaroknak a fellépésre. Nevünkhöz fűződnek a FOT-ÓZD le kiállítások, a mi ötletünk volt több mint két évtizede Ózd karácsonyi ünnepek alatti díszkivilágítása, karácsonyi zene az utcán programok és számos családi program megrendezése. Egykor a Bükk Művelődési Ház zenekari árkában (bárkában) kaptunk helyet a várostól, innen ered Bárka elnevezésünk – nyilatkozta a színpad vezetője.

Aztán a Bükk átalakult civil házzá, a fellépésekhez szükséges nagy értékű tárgyaikat, a fellépőruhákat, bűvészeszközöket és más értékeket a kukába dobták, őket pedig az utcára.


Azóta nagyrészt lakásban zajlanak a próbák, és onnan szervezik a programjaikat is, mint a színházi, zenei, játszóházi, kézműves-foglalkozások, vagy a táncházak, akciók és jótékonysági programok stb. Tíz éve vásároltak telket a Bolyki úton egy gyermek-ifjúsági szabadidőház építésére, idei tervük az épület tető alá hozása. Ózd önkormányzata több száz milliós pályázatot adott be közösségi terekre, programokra, ha nyernek, abból befejezhető lenne a közösségi ház.

Fotó: Bárka Színpad
Képalá: Amatőr előadók profi műsorokkal (jobbra Tompa Zoltán)

Mintegy tíz éve nem kapnak megrendelést városi rendezvényekre, miközben sokat tesznek az ózdiakért. A téli programsorozatuk az Angyalok köztünk járnak – mikulás és karácsony között kórházi gyermek és felnőtt betegeket, idősotthonokat, speciális nevelést igénylőket keresnek fel és előadást tartanak, ajándékokat adnak nekik. A hajléktalanszálló lakóihoz ugyancsak rendszeresen járnak, oda fodrászt szerveztek és előadásokat tartanak. Téli záró programként évente fénnyel festik színesre a polgármesteri hivatal falát, játszóházi programok, zenés, színházi előadások keretében. Legnagyobb rendezvényük a kétnapos, június utolsó hétvégén zajló Bárka Színpad Utcaszínházi Zenei Napok lesz, ahová minden évben neves előadókat szerveznek. A helyi sajtó már pár éve távol marad rendezvényeiktől.

A kiadásokat pályázatok elnyerésével és szponzori támogatásokból, szja 1 százalékból, saját bevételből fedezik. Ebben a félévben a Szerencsejáték Zrt. szponzori-reklám támogatását élvezik (hat hónapig), és megköszönik annak a 712 embernek is a segítséget, akik adójuk 1 százalékával járultak hozzá munkájuk sikeréhez és várják továbbra is a segítségeket a feladatokhoz (adószámuk: 18429622-1-05).

Fotó: Lokál
Képalá: Kevés pénzből készülnek az értékes programok

Fotó: Lokál
Képalá: Minden évben megrendezik a télűző programot

Kapcsolódó Cikkek

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

 • Adózni kell az AIRBNB után

  Adózni kell az AIRBNB után

  Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után.