EUR: 322,80 Ft
CHF: 285,74 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb Szombathely

Időjárás tegnap is volt, holnap is lesz

Dr. Puskás János főiskolai tanár, az ELTE TTK Savaria Földrajz Tanszék oktatója, a Magyar Meteorológiai Társaság szombathelyi csoportjának vezetője kapta idén a Schenzl Guidó-díjat.

Az elismerést minden évben a Vidékfejlesztési Minisztérium ítéli oda a magyar és a nemzetközi meteorológia területén kimagasló tudományos, kutatási és szakmai eredményeket elért meteorológusoknak.


Már az általános iskolában megszerette a földrajzot fotó:CSG

– A háttérben halkan szól a Bartók rádió. Magyar–ének szakos tanárként végzett, ezek szerint a zene azóta is a mindennapjai része?

– Igen. Munka közben sokszor nem is figyelek rá, hogy mi szól, de itt, az irodában és az autóban is folyamatosan hallgatom. Egyébként ezt a rádiót még az első fizetéseim egyikéből vettem, és akkor hoztam be, amikor intézetigazgató lettem. Húsz évig énekeltem a Szent Márton Kórusban, aztán a vezetői feladatokkal ezt már nehezen tudtam összeegyeztetni. Most februárban ismét visszatértem az együttesbe.


– A zene és a földrajz elég távol áll egymástól.

– Sok tantárgy érdekelt, és szerencsére jól is mentek. Először Szegedre jelentkeztem volna földrajz–angol szakra, de abban az évben nem indult. Mivel Debrecenbe csak öt embert vettek fel földrajz–történelem szakra, nem mertem megpróbálni. Végül magyar–ének tanárként végeztem Nyíregyházán, majd tanítani kezdtem Sátoraljaújhelyen. Egy idő után csak éneket oktattam, de ezt sokáig nem lehet csinálni, az embernek csak egy torka van… Először főiskolán, majd a JATE-n végeztem el a földrajz szakot. Már egy évvel korábban hívott Szombathelyre Károssy Csaba, az akkori tanszékvezető, akivel azóta is számos témában együtt dolgozunk. Ennek már harminc éve.

fotó:CSG

– Az időjárás mindenkit érdekel, és egy kicsit mindenki ért hozzá. Ön ennél jobban akarta ismerni a meteorológiát?

– A szakdolgozatom és a doktori disszertációm hasonló témában íródott, majd a különböző publikációkon keresztül mélyedtem el egyre jobban a témában. Időjárás mindig van, és valakikre mindig hatással is van. A kutatásaim során vizsgáltunk különböző madarakat és rovarcsoportokat, hogy miként reagálnak a frontokra, emberek esetében pedig arra kerestük a választ, hogy a szülések beindulásának, az epilepsziás rohamok kialakulásának vagy a közlekedési baleseteknek mennyire van közük az időjáráshoz.

Rengeteg munka van az elismerés mögött: folyamatosan publikál és előadásokat tart fotó:CSG

– 2008 óta a Magyar Meteorológiai Társaság szombathelyi csoportjának a vezetője. Miért tartja fontosnak ezt a munkát?

– Mikor elvállaltam ezt a tisztséget, arra gondoltam, hogy csak úgy van értelme csinálni, ha rendszeresen kínálunk programokat. Azóta félévente 5-7 előadásra, konferenciára várjuk nem csak a földrajzos hallgatókat. Legutóbb például Kinyó Zsolt mesélt annak a negyven napnak a megpróbáltatásairól és élményeiről, amely alatt gyalog tette meg az utat a franciaországi Tours és Szombathely között.

A kitüntetettek – V. Németh Zsolt államtitkár adta át a Schenzl Guidó-díjat Fotó: Puskás János

– Egy évvel korábban a Meteorológia Társaság legmagasabb kitüntetését, a Steiner Lajos-emlékérmet vehette át. Erre számított?

– Tavaly azt gondoltam, hogy lassan az aktív pályafutásom vége felé közeledek, és íme, itt van a korona. Úgy éreztem, a Schenzl Guidó-díj számomra elérhetetlen. Éppen a kéthetes unokámtól tartott haza a feleségem, amikor értesültem a hírről: dupla az öröm. Ezt az elismerést kizárólag a szakma krémje kapja meg, erre a listára felkerülni megtiszteltetés. Természetesen rengeteg munka van mögötte, csak külföldön harmincöt előadást tartottam. Nem mondom, hogy a munkabírásom az idővel nem csökkent, de nem tudok és nem is akarok magamnak megálljt parancsolni. Az ember nem tud a bőréből kibújni, menni kell tovább.

A szakmában elérhető legnagyobb elismerést kapta Puskás János Fotó: Puskás János

Kapcsolódó Cikkek

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

 • Adózni kell az AIRBNB után

  Adózni kell az AIRBNB után

  Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után.