2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Székesfehérvár

Így a levegő is tisztább lehet

2017 tavaszától energiacímke kerül a szilárd tüzelésű kazánokra, és a gázkonvektorból is csak energiatakarékos, környezetkímélőbb terméket lehet árulni 2018 januártól.

Az újonnan vásárolt egyedi gázüzemű fűtőkészülékeknek és a szilárd tüzelésű kazánoknak fokozatosan meg kell felelniük a komolyabb energiahatékonysági, károsanyag-kibocsátási elvárásoknak. Az időszakos csere és a rendszeres karbantartás azért is fontos, hogy megelőzzük az esetleges baleseteket. Fejér megyében nem egy alkalommal riasztották a tűzoltókat a fűtési szezonban.


Számtalan kísérleti üzemanyag és eljárás kipróbálására lesz szükség a jövőben – vélik a tüzeléstechnikai klaszterben Fotó: K. E.

Az Európai Bizottság nemrégiben publikálta azt az országjelentést, mely a környezetvédelmi politikák végrehajtását vizsgálta. A jelentés szerint Magyarországon a levegőminőség továbbra is aggodalmat okoz. 2013-ban az Európai Környezetvédelmi Ügynökség becslése szerint Magyarországon közel 14 ezer olyan korai haláleset történt, amelyet a légszennyező részecskék, az ózon vagy a nitrogén-dioxid koncentrációja váltott ki. A jelentésben szereplő becslések szerint Magyarországon a légszennyezésből eredő egészségügyi költségek meghaladják az évi 5 milliárd eurót (ez megközelítően 1500 milliárd forint, a magyar költségvetés tizede). A közvetlen gazdasági költségek a légszennyezéssel összefüggő megbetegedések miatt évente elvesztegetett 3 millió munkanaphoz kapcsolódnak, aminek munkáltatókat terhelő költsége 239, az egészségügyet terhelő költsége több mint 18, a mezőgazdaságot terhelő költsége a terméskiesés miatt pedig 63 millió euró évente – hívja fel a figyelmet a Magyar Energiahatékonysági Intézet.

– Napjainkban a kisméretű szálló por kibocsátásához a legnagyobb mértékben a lakossági fűtés járul hozzá, közel 70 százalékkal. A széndioxid-kibocsátás és a teljes primer energiafelhasználás közel 40 százaléka közvetlenül az épületek üzemeltetéséhez köthető, a háztartások közel harmadáért felelnek – mutatott rá Kozma Imre Fejér megyei épületenergetikus.


2015 őszén lépett hatályba hazánkban is az az uniós jogszabály, amely a gázüzemű, központi fűtésre, illetve meleg víz előállítására szolgáló berendezések hatásfokát szabályozza. A következő fázisokban már az egyedi, gázüzemű fűtőkészülékeknek (azaz egy-egy helyiség fűtésére szolgáló készülékek) és a szilárd tüzelésű kazánoknak is fokozatosan meg kell felelniük a komolyabb energiahatékonysági és károsanyag-kibocsátási elvárásoknak is. Így energiacímke kerül a szilárd tüzelésű kazánokra 2017 tavaszától, a gázkonvektoroknak is energiatakarékossá, környezetkímélővé kell válniuk 2018 januárjától. 2018 őszétől a gázüzemű, központi fűtés céljára szolgáló berendezések esetén pedig csökkenteni kell a nitrogén-oxid-kibocsátást.

A székesfehérvári központú Első Magyar Tüzelés- és Légtechnikai Energia Klaszter (Emtek) szakértői a felkészülés fontosságát hangsúlyozva elmondták: a károsanyag-kibocsátás szabályozására 2020-tól a központi fűtést kiszolgáló szilárd tüzelésű kazánok, 2022-től pedig az egyedi helyiségfűtő berendezések, azaz a szilárd tüzelésű kályhák esetében is sor kerül.

– Az egészségesebb lakókörnyezet megteremtése komoly nemzetgazdasági előnyökkel is jár, hiszen ennek köszönhetően javul egészségügyi állapotunk, így jelentősen csökkenthetők az egészségügyi, társadalombiztosítási kiadások is – nyilatkozta Szalai Gabriella, a Magyar Energiahatékonysági Intézet munkatársa.

Fejér megyében 2016. október 15-e és 2017. február 23-a között negyvennyolcszor riasztották a tűzoltókat kéménytűzhöz. A megyei katasztrófavédelmi szóvivő, Farkas-Bozsik Gábor elmondta: a korábbi évekhez képest jóval több esethez hívták őket 2017-ben, amit a januári, extrém hideg magyaráz. A fűtési időszakban számos esetben kaptak bejelentést vélt szén-monoxid-visszaáramlásról is, de csak tíz esetben bizonyosodott be a mérgező gáz jelenléte az ingatlanban. Farkas-Bozsik Gábor arra is felhívta a figyelmet, nagyon fontos, hogy felszereljük otthonunkba a szén-monoxid-érzékelőt és hogy azt rendszeresen ellenőrizzük is!

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.