EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 17., szombat
Jácint

Egyéb II.kerület III.kerület XII.kerület

Itt az új Pannónia!

Befejeződött az egykori legendás Pannónia Filmstúdió épületének felújítása. A Hűvösvölgyi úti Pannónia Stúdióban, az intézmény eredeti funkcióját megőrizve, a hazai és nemzetközi élvonalba tartozó kép- és hangutómunkára szakosodott cégnek köszönhetően újra elindult a magas színvonalú filmes alkotómunka.

– A ház küldetése az is, hogy részt vegyen a magyar rajzfilmek filmtörténeti értékként való megőrzésében és népszerűsítésében. A stúdió tevékenysége kiegészült oktatási programmal, melynek fő célkitűzése gyerekek és fiatalok fejlesztése, képzése. A házban egész évben helyet kapnak olyan exkluzív kiállítások, melyek az egykor itt alkotó művészek munkáit mutatják be, elsőként Jankovics Marcell tárlata – mondta a felújított épület avatóünnepségén Rákosi Tamás producer, a Pannónia Stúdió tulajdonosa. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere örömét fejezte ki, hogy egy újabb kerületi szellemi műhely nyerte vissza eredeti formáját és funkcióját.


–  Gyermekkorom rajzfilmjei jutnak eszembe, amelyek itt készültek és azóta legendává váltak. Most már a fiaimmal ülök le nézni ugyanazokat a rajzfilmeket, és látom, hogy a Frédi és Béni, a Vuk vagy a Gusztáv kortalanok, generációk nőttek fel rajtuk és ma is világszínvonalúak. – Láng Zsolt hozzátette: megérte minden fáradság, hiszen mára ismét a II. kerület ékkövévé vált ez a csodálatos, sok száz történetet és csodát megélt épület.

A Pannóniában a múltbeli örökség megtartására, ápolására helyet kapott egy bemutatóterem, a Pannónia Emlékstúdió, ahol a magyar rajzfilmgyártás alkotásait, egykori munkafolyamatainak tárgyi részleteit, figuráit tekinthetik meg az érdeklődők. Ugyanitt lesznek a gyerekek számára szervezett múzeumpedagógiai foglalkozások is, ahol a múltbeli rajzfilmkészítés eszközeinek használatával ismerkednek meg egy-egy konkrét téma, például a Vuk feldolgozásával. Iskolaszünetben és nyáron animációsrajzfilm-táborokat szerveznek a kisdiákok számára. A gyerekeké mellett a felnőttképzés is szerephez jut a Pannóniában: animáció, szinkron, vágás, hangmérnöki, illetve képzőművészeti témában szervezett szakmai konferenciákra, filmes tematikájú szabadegyetemekre, továbbá mesterkurzusokra jelentkezhetnek az érdeklődők.


Jankovics Marcell filmrendező, a II. kerület díszpolgára elmondta, a ’80-as években a világ első öt legjobb animációs filmstúdiója között tartották számon a Pannóniát.

– Sziget volt ez a hely számunkra, segédmunkásként kezdtem itt dolgozni, aztán vezető is lehettem, és most újra megnyíltak a kapui. Csodálatos, hogy erre a legendára mi, akik részesei voltunk, most újra emlékezhetünk, és a fiatalok dolga, hogy most ők újrateremtsék ezt a megújult épületben.

A Pannónia Filmstúdió Hűvösvölgyi út 64–66. szám alatti épülete 1954-ben épült, 1957-ben kapta a nevét. 2000-en, elhanyagolt állapotban, méltatlan körülmények között zárt be. Felújítása 2005-ben kezdődött, idén márciustól újra eredeti pompájában működik, magántulajdonban, Pannónia Stúdió néven.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Hamzáné Lakó Judit két – az idegenforgalom szempontjából fontos – szervezetet irányít Kecskeméten. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkáraként Kecskemét és a környező települések értékeinek bemutatásáért dolgozik, a Hírös Város Turisztikai Központ szakmai vezetőjeként pedig rendezvényeket szervez a kecskemétiek és az ide látogató vendégek számára.