EUR: 319,62 Ft
CHF: 277,03 Ft
2018. május 27., vasárnap
Hella

Belföld

Így balhéztak a nemzeti ünnepen Juhászék – videó

Egy kisebb csoport Juhász Péter, az Együtt elnöke vezetésével folyamatos sípolással próbálta tönkretenni a március 15-i nemzeti ünnepet a Nemzeti Múzeumnál. Dömötör Csaba államtitkár sajnálja, hogy a baloldaltól idén is csak pár tucat hamis sípra futotta.

– Nem kívánok válaszolni az ön kérdéseire, ne zaklasson – mondta Juhász Péter, az Együtt elnöke a Nemzeti Múzeumnál tartott március 15-i megemlékezésen a Pesti Srácok riporterének, majd tovább fújta a sípját. Ezrek érkeztek a nemzeti ünnepre, hogy méltóképpen ünnepeljék meg az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulóját. Sokan gyerekekkel mentek el, hogy részesei legyenek a műsornak. Amikor azonban Orbán Viktor elkezdte ünnepi beszédét, Juhász Péter és csapata hangos fütyülésbe kezdett, amitől néhány kisebb gyerek annyira megijedt, hogy sírva is fakadt.


A Pesti Srácok egy videót is forgatott a helyszínen. Ebből sok minden kiderül a Juhász felhívására síppal érkezőkről. Az egyik idősebb úrtól például megkérdezte a hírportál riportere: tudja, kik azok a pesti srácok?

– A rendszerváltás után kezdték meg a tevékenységüket, igaz? – kérdezett vissza. Ez természetesen nem helytálló, hiszen a „pesti srácok” az 1956-os forradalmárok elnevezése volt, előttük tisztelegtek, amikor létrehozták a pestisracok.hu-t. A tömegben lökdösődés is látható, majd egy őszes hajú férfi közölte, hogy itt vannak a „prostik”, utalva a Pesti Srácok újságírójára. Egy másik fütyülős ember szerint ki kell harcolniuk a demokráciát, mert az most nincs.


Ezután a megemlékezésre érkező békés tömegből egy szőke hajú középkorú hölgy a fütyülőknek csak annyit mondott: „Bocsánat, de ez egy nemzeti megemlékezés.” Egy kisebb csapat már a riporter ellen fordult, sőt sértegetni is kezdte. Az egyik férfi „prosti kisasszonynak” nevezte az újságíró hölgyet.

– Eljöttem Kanizsáról, és ünnepelni akartam. Ezt érdemlem én? Engem ’56-ban majdnem felakasztottak – mondta szomorúan egy férfi a síposokról.

Köszönet a méltósággal ünneplőknek

– Országszerte százezrek emlékeztek meg szerdán az 1848-as forradalomról, a kormány pedig köszönetet mond mindazoknak, akik méltósággal ünnepelték a szabadságharc hőseit – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, majd hozzátette: – Sajnáljuk, hogy a baloldaltól idén is csak pár tucat hamis sípra futotta.

 

Nem kértek a díjból

Az MSZP pártalapítványa Szabad Sajtó Díjat akart adni a Népszabadságnak, vagyis annak a lapnak, amelynek egykoron kisebbségi tulajdonosa volt, de ezt a lap munkatársai nem fogadták el. – Magam is egykori népszabadságos vagyok, és szavazást tartottunk erről. A volt szerkesztőség tagjait megosztotta a kérdés, hogy átvegyük-e a díjat az egykori kisebbségi tulajdonosunktól. Végül a többség úgy voksolt, hogy inkább ne – mondta Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke a 24.hu-nak.

Gyurcsány szerint is gáz

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Molnár Gyula, az MSZP elnöke sem fütyülte volna ki a miniszterelnököt. Molnár Gyula az ATV-nek azt mondta: olyan politikai kultúra honosodott meg Magyarországon, amikor már nem a saját értékeink bemutatása a cél, hanem sokkal inkább a másik ellenségként való „felépítése”.

Gyurcsány Ferenc /Fotó: Mészáros Diána

– Én nem mennék el fütyülni, be kell vallanom. Tiszteletben tartom az ünnep méltóságát, és azt is, hogy a miniszterelnök mondhassa el a véleményét – vélekedett a Demokratikus Koalíció vezetője szintén a csatornának. Velük ért egyet a korábbi SZDSZ-es, ma már DK-s Eörsi Mátyás is, aki szintén nem fütyülte volna ki Orbánt.

Ezek is Juhászék voltak:

Kapcsolódó Cikkek