EUR: 323,57 Ft
CHF: 287,87 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Extra

Kaszás Attila édesanyja: Néha úgy érzem, angyalokkal vagyok körülvéve

Tíz éve, március 23-án hunyt el a 47 éves Kaszás Attila. A színész édesanyja, Margit néni  a Lokál Extrának azt mondta, fájdalma sosem múlik el, de fia emléke legalább örökké megmarad az emberek lelkében. Az asszony pár éve ráadásul a férjét is elvesztette, így már csak lánya családja és Attila gyermekei maradtak számára.

Kaszás Attila tíz éve, a Nemzeti Színház edzőtermében lett rosszul. Elvesztette az eszméletét, napokig kómában feküdt, az orvosok sajnos nem tudták megmenteni. Később derült ki, hogy agyvérzést kapott. Kisfia, Jancsi mindössze másfél éves volt akkor, a színész arról pedig nem is tudott, hogy felesége újra várandós és egy kislányt hord a szíve alatt. Fájdalmas, hogy csak halála után teljesült legnagyobb álma: kisfia után Luca is megszületett.
Kaszás Attila édesanyja, Margit néni nagyon nehezen mesél fiáról, éppen ezért ritkán ad interjút, de a Lokál Extrával most mégis kivételt tett. Az asszony a mai napig a Felvidéken él. Korábban nemzedékeket tanított a helyi iskolában és sokaknak a kedvenc pedagógusa maradt.


Kaszás Jánosné, Kaszás Attila édesanyja /Fotó: MTI – Kollányi Péter

–Érzem, hogy az emberek még mindig mennyire szeretik a fiamat, de megmondom őszintén, én mindentől próbálom távol tartani magam, hogy minél kevésbé fájjon. Azt hiszem, az, hogy kibírtam az elmúlt tíz évet, a családnak köszönhető. A lányomnak, a családjának és persze Attila gyerekeinek is. Az adott erőt, hogy nekem még kötelességem van! Azoknak az anyáknak, akik hasonló helyzetben vannak, csak azt tudom tanácsolni, hogy kössék le az idejüket és próbáljanak valami hasznosat csinálni. Volt régen egy kis kertem, ami mindig adott munkát. Korábban énekeltem is egy énekkarban, de a fiam halála után abbahagytam, egyszerűen nem akartam többé énekelni. Azt hiszem, a gyerekemnek akkora empátiája volt, hogy kisugárzott a színpadról. Soha senkinek nem kívánt semmi rosszat, talán ezt érezhették azok, akiknek ő nagyon fontos volt. Utolsó szép emlékem az, hogy kértem, pihenjen, mert nagyon fájt a feje és a nyaka, mondtam neki, hogy majd én elviszem Jancsikát a parkba. Úgy emlékszem, mintha tegnap lett volna, hogy azt mondja, nem fog pihenni, mert megígérte az unokámnak, hogy kiviszi és nem akarja őt cserben hagyni. Mindig másokra, leginkább a szeretteire gondolt. Óriási öröme volt, hogy végre édesapa lehetett. Boldogok lehettünk volna sokáig, de sajnos ez nem adatott meg – sóhajtotta Margit néni, aki fia halála után két és fél évvel a férjét is elvesztette.

Nemcsák Károly és Stohl András színművészek leleplezik a szobrot/Fotó: MTI – Győri Károly

– Néha úgy érzem, angyalokkal vagyok körülvéve, mert mindig a legváratlanabb pillanatokban érkezik valamilyen vigasztaló szó vagy kedvesség, szeretet. A férjem már nagyon gyenge volt, amikor Attila meghalt. Szívproblémája volt, nekem is van, de nem „reklamálhatok” sehol. Örülhetek, hogy még el tudom magam látni, ezért is hálát adok a Jóistennek – mondta a Lokál Extrának az édesanya.


Kaszás Attila (Fotó: Máté Krisztián)

Kaszás Attila kisgyerekként hős akart lenni, kardozó Tenkes kapitánya. Galamblelkűnek tartotta magát, aki néha imádott eltűnni az éjszakában, de másnap otthon akart ébredni, majd főzni egy jó spagettit. Imádta a tengert, talán mert Halak jegyben született vagy mert a parton érezte igazán az emberiség kicsinységét. Úgy tartotta, hogy az ismeretlentől lehet félni, de a haláltól nincs értelme rettegni. Ugyanakkor nem hitt sem a mennyországban, sem a nirvánában, csak a végtelenben.

Három igaz szerelem

Kaszás Attila izzó személyiség volt, aki mindig nagy lángon élte meg a szerelmet. Eszenyi Enikővel a főiskolán ismerkedtek meg és huszonkét évig voltak együtt, ebből tizennyolc évet házaspárként. Később is nagyon jó kapcsolatban maradtak, a művésznő boldog volt, amikor Attilának végre gyermeke született. A férfi halála mély sebet ejtett a szívén, ezek után egészen más volt kimondania A vágy villamosában azt a mondatot, hogy a „férjem meghalt”. Attila öt évet élt együtt Balázsovits Edittel, később pedig megismerkedett néptáncos feleségével, Ildikóval, akitől két gyermeke született. Mindössze három év boldogság jutott nekik.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek