EUR: 323,57 Ft
CHF: 287,87 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Ózd

Kedvelt vadászterület a Hangony völgye

A társas vadászati szezon végével a vadgazdálkodási szempontokat előtérbe helyezve megtörtént a vadállomány terv szerinti gyérítése. Az eredmények önmagukért beszélnek.

Fotó: Lokál
Képalá: Érmes bika is volt a terítéken

A Hangonyvölgye Erdőbirtokosság Vadásztársaság területén az elmúlt vadászati idényben 201 nagyvad került terítékre társas és egyéni vadászatokon, illetve a vendégvadászatokon. Az állomány jelentős részét a gímszarvas, a vaddisznó és az őz teszi ki, míg váltó vadként meg kell említeni a dámszarvast és a muflont. A társas vadászatok terítékei általában nagy szórást mutatnak, ez idén sem volt másképpen, ezért a lelőtt vadak száma egy-egy hajtásból hat és huszonnégy között mozgott – nyilatkozta lapunknak Kerekes András, a társaság elnöke.


Hangony község külterületének 3150 hektárján 18 fővel működik a Hangonyvölgye Erdőbirtokosság Vadásztársaság. Létrehozója Marosi István volt, aki 2015 őszéig irányította a szervezetet.

Kerekes András elárulta, nyitottak új tagok felvételére, mivel a korösszetétel az elöregedés miatt kezd kedvezőtlenné válni. Főként természetet kedvelő és vadat becsülő, közösségi munkát vállaló fiatalok jelentkezését várják, akiket arra érdemesnek tart a meglévő tagság. Mindez az elismert vadgazdálkodás folytatását jelentené, amit bizonyítanak az eredmények. Az elejtett gímbikák és vadkanok között ebben a szezonban is volt olyan egyed, amelynek trófeája ezüstérmet kapott a bírálaton.


A vadásztársaságban végzett munka azonban nem csupán hajtásokból és kilövésekből áll. Az elmúlt télen a közepes őszi makktermés ellenére kiszórtak az etetőkbe 208 mázsa szemes, 200 mázsa lédús és 50 mázsa szálas takarmányt, a költség elérte az 1,2 millió forintot. Ezek a számok is közrejátszanak abban, hogy megjelentek a kocák vezetésével a csíkos hátú vadmalacok, ami azt jelzi, jól telelt az állomány a kemény mínuszok ellenére is.

Fotó: Lokál
Képalá: A vadászok kedvelt célpontjai a termetes vadkanok

Kerekes András beszélt a vadak által okozott károkról, hiszen a gímszarvas populációjának növekedése a rügyek lerágásával a fiatal telepített erdőket veszélyezteti. Ezt a problémát villanypásztorok és riasztó szaganyagok kihelyezésével igyekeznek mérsékelni. A vaddisznók száma is folyamatosan gyarapodik, ők a mezőgazdasági területeken okoznak kárt, amit a gazdálkodókkal közösen próbálnak megoldani. Hozzátette, vannak olyan gazdálkodók, akik a vadkárból szeretnének hasznot húzni, holott a társaság tagjai próbálnak minden földtulajdonossal jó kapcsolatot fenntartani.

Fotó: Lokál
Képalá: Egy eredményes hajtás terítéke

Kiemelte, a szomszéd társaságokkal a békés egymás mellett élést tekintik elsődlegesnek, az erdő- és mezőgazdálkodókkal megegyeztek a jogos kárigényekről, de teljesítették vadgazdálkodási tervüket is. Mindez megfelelő alapot nyújt a 2017–2018-as vadászati idény elindításához.

Fotó: Lokál
Képalá: Vadászöröm: megjelentek a kis vadmalacok

Kapcsolódó Cikkek