EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 17., szombat
Jácint

Külföld

Kitalálja, melyik a a legnépszerűbb kutyafajta az Egyesült Államokban?

Megszakítás nélkül 26. éve a labrador retriever lett a legnépszerűbb kutyafajta az Egyesült Államokban 2016-ban, míg nagy visszatérőként a rottweiler húsz év után ismét a nyolcadik helyet szerezte meg az amerikai ebtenyésztők klubjának szokásos évi listáján.

Az 1884 óta működő American Kennel Club (AKC) egy kedden tartott New York-i sajtótájékoztatón tette közzé a 2016-os év rangsorát, amely az újonnan nyilvántartásba vett kutyák – jórészt kölykök – fajták szerinti megoszlásán alapul.


Az AKC listájának történetében csupán négy fajta, a labrador, az uszkár, a beagle és az angol cocker spániel fordult meg az első helyen. Közülük minden korábbi rekordot felülírva a labrador immár zsinórban 26. éve birtokolja a trónt.

A labrador után a német juhász, a golden retriever, az angol buldog, a beagle, majd a francia buldog következik a sorban, ami azt jelenti, hogy a legjobb hatos mezőny sorrendje nem változott 2015-höz képest.


A hetedik helyet az uszkár, a nyolcadikat a rottweiler szerezte meg, mindkét fajta egy-egy helyet javított az előző évhez képest. A yorkshire terrier két helyet visszaesve kilencedikként, a boxer pedig sereghajtóként került be a tízes élmezőnybe.

Az AKC alelnöke, Gina DiNardo szerint nem tudni pontosan, hogy minek köszönhető a rottweilerek népszerűségének növekedése – a fajta utoljára 1997-ben szerezte meg a nyolcadik helyet a listán -, de az erős gazdaság általában nagyobb testű és költségesebb kutyák vásárlására sarkallja az embereket.

Töretlen népszerűsége ellenére a labrador retriever ugyanakkor még egyszer sem diadalmaskodott a legnevesebb amerikai kutyakiállításon, az immár 141 éves múltra visszatekintő Westminster Kennel Club Dog Show-n.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek