EUR: 322,27 Ft
CHF: 285,80 Ft
2018. december 18., kedd
Auguszta

Egyéb

Orbán: közeledünk az ésszerű migrációs politikához Európában

A visegrádi négyek együttes bruttó hazai terméke a kooperáció erősítésével elérheti a francia vagy a brit GDP szintjét – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök-helyettes, fejlesztési és pénzügyminiszter a Varsóban megnyílt kelet-közép-európai innovációs fórumon kedden.

A Central Eastern Europe Innovators Summit megnyitóján a kormányfő-helyettes annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a térségben közel három évtizede első alkalommal nyílik lehetőség a gazdaság valóban gyökeres átalakítására és a kitörésre a középszerű növekedés csapdájából.


Méretgazdaságossági hátrányaink vannak – mutatott rá, megjegyezve, hogy a négy ország lakossága mintegy 65 millióra tehető, együttes bruttó hazai termékük pedig meghaladja Olaszországét, de akár elérheti a francia vagy a brit szintet is. Vállalataink és vállalkozóink együttműködésével növekedési gátakat törhetünk át – fogalmazott. Hangsúlyozta: a középszerű növekedési csapdából való kitöréshez pedig elengedhetetlen, hogy az innovációra összpontosítsunk.

A távol-keleti “tigrisek” példájára utalva a lengyel kormányfő-helyettes hangsúlyozta, hogy a gyors gazdasági növekedés nem spontán módon, hanem állami segédlettel, növekedésösztönző szabályoknak, törvényeknek, illetve nem utolsó sorban a tőketámogatásnak köszönhetően következett be. “A gazdaság működését irányító ‘láthatatlan kéz’ az állam nagyon is látható kezétől kapott támogatást” – fogalmazott.


Bohuslav Sobotka cseh, Orbán Viktor magyar, Beata Szydlo lengyel és Robert Fico szlovák miniszterelnök (b-j) a visegrádi csoport (V4) miniszterelnökeinek varsói találkozóján /Fotó: MTI – Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Kiemelte: a visegrádi négyek, Lengyelország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia és Magyarország mindig is élen járt az innovációban, de a digitális technológiai forradalomnak köszönhetően most különösen jó lehetősége nyílik a felzárkózni a globális növekedés fő áramlatához.

Orbán Viktor: közeledünk Európában az ésszerű migrációs politikához és intézkedésekhez

A tanácskozáson több más téma – például a múlt heti római EU-csúcs és a Brexit – mellett napirenden volt a bevándorlás kérdése, amelyről szólva Orbán Viktor világossá tette: Magyarország minden jogi kiskaput bezárt, és felkészült arra a helyzetre, ha az Európai Unió és Törökország közötti migrációs megállapodás esetleg csődöt mondana. “Képesek vagyunk bármekkora migrációs áradatot megállítani a magyar-szerb határon” – jelentette ki.

Közölte továbbá, hogy Magyarország megtette az első lépéseket a “migránsbiznisz” felszámolásáért, miután “jó néhány NGO nyilvánvalóan üzleti kérdésnek is tekinti a migránskérdést”. Ezért az NGO-k – azaz a nem kormányzati szervezetek – “teljes transzparenciájának a feltételeit is megteremtjük” – tette hozzá.

A miniszterelnök egyúttal illegitimnek nevezte azokat a véleményeket, amelyek össze akarják kötni a bevándorlás kérdését az európai uniós pénzekkel. “Ne hagyjuk, hogy megfélemlítsenek bennünket, tartsunk ki az ésszerű migránspolitika mellett!” – javasolta V4-es kollégáinak.

Orbán Viktor magyar és Beata Szydlo lengyel kormányfő sajtótájékoztatót tart a visegrádi csoport (V4) miniszterelnökeinek varsói találkozóján /Fotó: MTI/EPA/Rafal Guz

A kedden hatályba lépett megszigorított jogi határzárat firtató újságírói kérdésre azt válaszolta: az új rendelkezések elsősorban az uniós polgárok biztonságát szolgálják, “nemcsak Magyarországot védjük, hanem a hátunk mögött elhelyezkedő országokat” is.

Úgy fogalmazott: ma az osztrákok és a németek azért alhatnak nyugodtan, mert Magyarország teljesíti a schengeni megállapodásból rá háruló kötelezettségeket.

A jogi határzár lehetetlenné teszi a “beszivárgást” az EU-ba a magyar határon – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor, a “beszivárgást” veszélyesnek nevezve, hiszen sok olyan ember, aki terrorcselekmények elkövetésében vett részt, így jutott be az unióba.

Ahhoz pedig hozzá kell szokni – folytatta -, hogy minden ilyen intézkedés kivált vitákat, és “abszurd ítéletek is születnek” a strasbourgi bíróságon. Ezek a jogi eljárások szerinte összefüggésben vannak egyes civil szervezetek “migránsbizniszével”, “ezeket alaposan ki kell majd vizsgálni”.

A Magyarországot a szolidaritás hiányával vádoló brüsszeli kritikákat ugyancsak abszurdnak nevezte. Ezt azzal indokolta, hogy Magyarország az elmúlt másfél évben “iszonyatos összegeket” költött határvédelemre, és az új határvédelmi kiadásokhoz Brüsszel egyetlen fillérrel sem járult hozzá. Így “ma az osztrák és német polgárok biztonságát a magyar adófizetők fizetik meg” – fogalmazott.

A múlt heti római EU-csúcsról Orbán Viktor azt mondta: a V4-ek látványosan bemutathatták, hogy komoly közös álláspontjuk van a kontinens jövőjéről. A római nyilatkozat megszövegezésével kapcsolatban méltatta Beata Szydlo lengyel kormányfőt, mert – mondta – nagy szerepe van abban, hogy a V4-ek általa előterjesztett közös javaslatából a legfontosabbak átkerültek a római dokumentumba. Ez is demonstrálta szerinte, hogy a visegrádi együttműködés “nem egy EU-n belüli lobbicsoport, hanem egy olyan országközösség, amelyet közös sors, közös történelem és közös értékek fognak össze egy keretbe”.

Bohuslav Sobotka cseh, Orbán Viktor magyar, Beata Szydlo lengyel és Robert Fico szlovák miniszterelnök (b-j) a visegrádi csoport (V4) miniszterelnökeinek varsói találkozóján tartott sajtótájékoztatón /Fotó: MTI – Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy a V4-ek már nem a kérelmezők pozíciójában vannak, a gazdasági számok ugyanis világosan mutatják: Európa legdinamikusabban fejlődő térségéről van szó, amely nem elvesz, hanem hozzátesz az unió erejéhez, amely nélkül nem is lenne gazdasági növekedés – vagy csak nagyon szerény – az EU-ban.

Szerinte a kontinens jövőjéről szóló vita nem lezárult a római deklarációval, hanem a részletek kidolgozásának szakaszába került, és “az ördög a részletekben lakik”. Van tehát egy általános nyilatkozat Európa jövőjéről, de az Európai Bizottság a következő hónapokban öt nagy csomagot fog beterjeszteni, “ezek lesznek a részletek, ahol az ördög lakik” – fogalmazott, hozzáfűzve: szorgalmazza, hogy a V4-eknek minden csomagot illetően legyen gyors reagálóképességük.

A Brexittel, vagyis Nagy-Britannia uniós kilépésével kapcsolatban a miniszterelnök megismételte: a magyar álláspont lényege, hogy az ott dolgozók jogait meg kell védeni, egy fair megállapodás keretében pedig a jogokat és a kötelezettségeket a kilépés után is egyensúlyban kell tartani.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.