EUR: 315,90 Ft
CHF: 281,35 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Egyéb Debrecen

Korszerű kezelési lehetőség cukorbetegek számára

A legújabb vércukorszint-csökkentő kezelési lehetőségekről kérdeztük dr. Katona Éva Melittát, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetének egyetemi docensét.

– Mit is jelent az új kezelési lehetőség?


Az elmúlt években teljesen új hatásmechanizmusú gyógyszerek váltak elérhetővé a 2-es típusú diabétesz kezelésére. Ezek közül kiemelendők az úgynevezett SGLT2-gátlók, melyek a cukorbetegek esetében fokozzák a vizelettel kiürített cukor mennyiségét, ezáltal csökkentik a kórosan emelkedett vércukorszintet. A nagy mennyiségű többletcukor kiürítése kedvezően befolyásolja a vérnyomást és a testtömeget is. Ez különösen előnyös, hiszen a diabéteszes betegek jelentős része magasvérnyomás-betegségben is szenved, illetve testsúlytöbblete van.

– A kedvező hatás mellett mennyire kell számolnunk mellékhatásokkal?

A korábbi vércukorszint-csökkentő gyógyszerekhez képest mindenképpen előnyt jelent, hogy hipoglikémiára, tehát kórosan alacsony vércukorszintre nem, vagy lényegesen ritkábban kell számítanunk.

– Mennyire elérhető hazánkban az új kezelési lehetőség?

A gyógyszercsoport két hatóanyaga gyógyszertári forgalomban van, szakorvosi javaslatra rendelhető. Jelenleg a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézete egy harmadik hatóanyag kipróbálására kapott lehetőséget. Azok a betegek, akik a tanulmány valamennyi kritériumának megfelelnek, még néhány hétig bekapcsolódhatnak a programba. Számukra akár éveken keresztül térítésmentesen tudjuk biztosítani ezt az új, ígéretes kezelési lehetőséget.

– Hogyan tudhatja meg egy beteg, hogy részesülhet-e a fenti kezelésben?

Jelenleg olyan, 2-es típusú cukorbetegeknek tudjuk biztosítani az új terápiát, akiknek korábban szívinfarktusuk, szívkoszorúér-tágulásuk, szélütésük (stroke) volt, vagy ismert a perifériás érbetegségük. A betegek részletes tájékoztatást az információs vonalunkon keresztül kaphatnak: 52-255-755.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek