EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Belföld

KSH: tovább gyorsult a termelői árak emelkedése

Februárban az ipari termelői árak átlagosan 4,0 százalékkal emelkedtek. A belföldi értékesítési árak átlagosan 7,0, ezen belül a feldolgozóipari árak 10,2 százalékkal magasabbak voltak a kőolaj világpiaci árváltozása miatt, míg a szintén jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás belföldi értékesítési árai 0,7 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Januárban az ipari termelői árak átlagosan 2,2 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz képest a decemberi 0,5 százalékos növekedést követően, amikor másfél éve tartó árcsökkenési sorozat fordult meg.


Az ipar exportértékesítési árai 2,6 százalékkal, a feldolgozóipari árak 2,2, százalékkal nőttek előző év februárjához képest. A kis súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ág árai 9,3 százalékkal emelkedtek szintén a kőolaj világpiaci árváltozásának következtében.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva belföldön az árak az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban – a kőolaj kitermelésében és feldolgozásában történt világpiaci árnövekedés miatt – 8,5, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,6, a fogyasztási cikkeket gyártókban 4,0 százalékkal emelkedtek.

Az év első két hónapjában a belföldi értékesítés árai 5,7, az exportértékesítéséi 1,9 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 3,1 százalékkal voltak magasabbak, mint 2016 január-februárjában.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Így provokál az áldozatnak hazudott romboló tüntető

    Így provokál az áldozatnak hazudott romboló tüntető

    A 888.hu tette közzé azt a felvételt, amelyen jól látszik, hogy a 444 által drámaian előadott, de eléggé gyenge lábakon álló rablómeséje, amely szerint az ártatlan forradalmár Mohácsi Márkot a rendőrök megbilincselték, bezárták, fojtogatták és ütlegelték, stb.

  • Szombaton is marad a borús idő, országszerte havazással

    Szombaton is marad a borús idő, országszerte havazással

    Szombaton borult időre számíthatunk országszerte havazással, a keleti határnál néhol havas eső is lehet. Éjszaka nyugat felől felszakadozik a felhőzet, de a Dunától keletre borult marad az ég, egyre inkább keleten valószínű további havazás.