EUR: 322,65 Ft
CHF: 285,02 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Pécs

Legót is bevetnek a pécsi pszichológusok

Játékos feladatokkal húzza ki két pécsi pszichológus a kliensekből a problémát, majd ennek köszönhetően könnyebben találnak gyógyírt a bajokra. A fiatal pszichológusok több mint öt éve vetették be először ezt a módszert, most tudományosan is bizonyítani akarják a színes építőelemek jótékony hatásait.

Először csak a páciensek kéréseinek akartak eleget tenni, de egy idő után már változást is megfigyeltek náluk. A két pécsi pszichológus majdnem félszáz betegnél, gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt használta az apró építőkockákat. – Mi magunk is gyűjtjük a legót, de munkánk során sorra azt a kérést kaptuk, hogy tegyük színesebbé a vizsgálatokat, kezeléseket. Így jött az ötlet, hogy doboznyi kockát helyeztünk el a rendelőbe, amiből aztán szabadon építhettek a hozzánk érkezők – meséli a kezdeteket Neidert László, aki feleségével együtt tíz éve foglalkozik gyerekekkel és felnőttekkel.


László és párja, Kinga a páciensek kedvéért vetették be a legózást

 

A kérésnek eleget tettek. Így a rendelésekre érkező páciensek miközben egy-egy problémáról beszéltek, építhettek is. Végeredményben pedig egy egészen különleges kezelés alakult ki.

Ez a kis forma a félelmet ábrázolja

– Azt figyeltük meg, hogy miközben legóztak a páciensek, magukról és gondolataikról könnyebben beszéltek, sőt egy-egy alkotásba képesek voltak a bajaikat is beleszőni – folytatja László.


A pécsi pszichológus hangsúlyozza: a legózás közben nem jönnek elő más problémák, csak éppen sokkal könnyebben és érdekesebben élik meg a páciensek a beszélgetéseket. A gyerekeknél pedig még az is nagy előny, hogy egy építményt a szülőnek is meg tudják mutatni a pszichológusok, hogy aztán kielemezzék.

– Nem új keletű dologról van szó, a legót a szervezetfejlesztésben is előszeretettel használják, ott is a kommunikációt tudják vele fejleszteni – teszi hozzá a pszichológus.

László és felesége, Kinga tíz éve foglalkozik gyerekek és felnőttek kezelésével. Most azt szeretnék elérni, hogy szélesebb körben is bizonyítani tudják a színes elemek jótékony hatásait.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.