2018. december 19., szerda
Viola

Külföld

Londoni merénylet: az európai titkosszolgálatoknak még szokatlan a “háborús helyzet”

Az európai titkosszolgálatokat nem egy “háborús helyzethez” kalibrálták, így a mostani terrorakciók kivédéséhez az egyes szervezetek sem elég emberrel, sem elegendő forrásokkal nem rendelkeznek – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő hétfő este az M1 aktuális csatornán.

A katonai titkosszolgálat volt főigazgató-helyettese a múlt heti londoni merénylet kapcsán elmondta, egy-egy gyanús személyt általában egy csapatnyi ügynök figyel meg, ami rendkívül sok időt és költséget emészt fel, ugyanakkor a műveletek során a szerencse is szerepet játszik.


Általában azokra a vélt szélsőségesekre koncentrálnak, akik valamilyen okból kitűnnek a többiek közül, például azért, mert erőszakosabbak, de merényletet olyan személy is elkövethet, aki nincs benne e körben.

Hozzátette, hogy egy demokratikus társadalomban a titkosszolgálatok szigorú szabályok szerint dolgoznak, így nem végezhetnek totális megfigyelést. Igaz, erre az európai kommunikációs hálózat kiterjedtsége és az emberhiány miatt sem lennének képesek – jegyezte meg.


Ez történt korábban:

Kapcsolódó Cikkek