2017. december 18., hétfő
Auguszta

Külföld

Meghalt Torgny Lindgren

Hetvennyolc éves korában meghalt Torgny Lindgren író, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia tagja, akinek magyarul megjelent művei közé tartozik A tüdőkása, a Mint kígyó útja a kősziklán, A Norrlandi Akvavit és a Bethsabé.

A csütörtökön elhunyt írót 1991-ben választották be a 18 tagú – a királyi akadémiák sorába tartozó – testületbe.


Lindgren tanárként dolgozott, mielőtt minden idejét az írásnak szentelte. Debütáló versgyűjteménye 1965-ben jelent meg. Pályafutása során csaknem harminc művet írt, főleg regényeket, de jó pár novellát, verset és rádiójátékot is papírra vetett.

Történeteinek nagy része Észak-Svédország kietlen tájain játszódik. Írásait gyakran fűszerezte humorral és előszeretettel érintett vallási és filozófiai témákat.

A nemzetközi áttörést a magyarul Mint kígyó útja a kősziklán címmel megjelent 1982-es írása hozta meg a számára. A könyvből később film is készült Bo Widerberg rendezésében.

Kapcsolódó Cikkek

  • Morawiecki: Lengyelország nem kér könyöradományt Brüsszeltől

    Morawiecki: Lengyelország nem kér könyöradományt Brüsszeltől

    Lengyelország nem esedezik könyöradományért Európában, nem kéri Brüsszeltől, hogy ne indítsa el ellene az uniós alapszerződés hetes cikkének alkalmazását, és hagyja jóvá az igazságügyi reformot – szögezte le Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egy hétfő reggeli rádióinterjúban.

  • Februárra halasztották Salah Abdeslam ügyének tárgyalását

    Februárra halasztották Salah Abdeslam ügyének tárgyalását

    A védelmet ellátó ügyvéd kérésére február 5-re halasztották Salah Abdeslam és társa, Soufien Ayari brüsszeli ügyének tárgyalását – közölte az ügyben illetékes belga bíróság hétfőn. A 2015 novemberében, Párizsban elkövetett terrortámadások kitervelésével vádolt, jelenleg franciaországi őrizetben tartott Abdeslamnak és társának azért kell bíróság elé állnia, mert egy héttel a brüsszeli terrortámadásokat megelőzően rendőrökre támadtak; Belgiumban gyilkossági kísérlet, továbbá tiltott fegyvertartás miatt indult eljárás ellenük.