EUR: 323,00 Ft
CHF: 286,71 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Szolnok

Megkapta a Magyar Örökség Díjat a Művésztelep

A közelmúltban, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében adták át a Magyar Örökség Díjat, amely a legmagasabb állami képzőművészeti kitüntetésnek számít. Az idén 115 éves Szolnoki Művésztelep a művészettörténetben és a magyar kultúrában betöltött szerepe, a kiemelkedő színvonalú kulturális és képzőművészeti tevékenysége, valamint a kulturális örökségünk megőrzése, gazdagítása miatt kaphatta meg az elismerést, amelyet Verebes György, a Művésztelep művészeti vezetője és Pogány Gábor Benő, a Szolnoki Művészeti Egyesület elnöke vett át.

A 115 éves Művésztelep Szolnok egyik meghatározó szellemi és közösségi központja, amely folyamatosan meg tud újulni; idén is egy átfogó felújításon fog átesni, ami nemcsak magát a telepet érinti, hanem az egész várkerületet, a Zagyva-parti sétányt is beleértve.


– A Művésztelepen belül olyan fejlesztések lesznek, amelyeket az elmúlt tizenegynéhány évben elvégzett munka szükségszerűvé tett. Hiányt szenvedünk például infrastruktúrában: szükség van raktárhelyiségre, egy kollektív műteremre, közösségi térre – sorolja a várható újításokat Verebes György. – Ezenkívül új műhelyek épülnek, lesz könyvtár és egy rendezvényterem, ahol kamarakoncerteket, szimpóziumokat, előadásokat lehet majd tartani.

A Művésztelep több része is hamarosan megújul
Forrás: a Szolnoki Művésztelep hivatalos Facebook oldala

A Művésztelep vezetője a jövőben időszakos alkotótáborokat is szeretne szervezni, amit az új szobrász-, mintázó- és faragóműhely, illetve a gépekkel felszerelt grafikai műhely tesz majd lehetővé. A kert érintetlen marad, és az új épületek is az omladozó részek helyére épülnek, tehát nem kell attól tartani, hogy a telep elveszti jelenlegi vonzerejét. Az pedig még nagyobb megkönnyebbülésre adhat okot, hogy a felújítások nem tesznek keresztbe az idei ARTjárónak sem.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.