2018. január 18., csütörtök
Piroska

Külföld

Megtiltották a vallási vezetőnek a Twitter használatát

Egy rijádi különleges bíróság megtiltotta a Twitter mikroblogszolgáltató használatát egy több mint kétmillió követővel rendelkező szaúd-arábiai vallási vezetőnek – írta az Okaz című szaúdi napilap.

A csütörtök esti tájékoztatás szerint a törvényszék azzal indokolta ítéletét, hogy Avad al-Karni felforgató jellegű tartalmakat osztott meg a Twitteren, és megpróbálta befolyásolni a nép és a vezetők, valamint Szaúd-Arábia és más országok kapcsolatát.


A hitszónokra egyúttal 100 ezer rialos (körülbelül 8 millió forintos) pénzbírságot szabtak ki.

“Megtiltották, hogy írjak” – jelezte, majd megköszönte követőinek, hogy figyelemmel kísérték a közösségi oldalon.

Toby Matthieson brit szakértő szerint Karni a Szahva (Ébredés) nevű mozgalom egyik legjelentősebb alakja volt. Ez a mozgalom a hatvanas-hetvenes években kezdődött Szaúd-Arábiában az iszlám aktivizmus modern formájaként, és terjedése nagyrészt a Muzulmán Testvériség száműzött tagjainak volt köszönhető – magyarázta Stéphane Lacroix francia szakértő.

Karnit 2010-ben az egyiptomi igazságszolgáltatás a testvériség finanszírozása miatt fogta perbe. A Muzulmán Testvériséget Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is terrorszervezetként tartja számon.

Kapcsolódó Cikkek

  • Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    A Bridgtonban élő póni olyan betegséggel küzd ami nagyon kevés fajtársát érinti. Richard a ló pénisze teljesen elrákosodott. Ahhoz, hogy megmentsék az állat életét online gyűjtésbe kezdtek gondozói, hogy elég pénzt szerezzenek az állat műtétjére, ami során új hímvesszőt kapna a beteg testrésze helyett.

  • Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több amerikai színész, többek közt Rebecca Hall, Greta Gerwig, Ellen Page, határolódik el Woody Allentől és legújabb filmjétől a rendező elleni évtizedekkel ezelőtti gyermekmolesztálási vádak felelevenítése nyomán.