EUR: 319,62 Ft
CHF: 277,03 Ft
2018. május 27., vasárnap
Hella

Külföld

Megtiltották a vallási vezetőnek a Twitter használatát

Egy rijádi különleges bíróság megtiltotta a Twitter mikroblogszolgáltató használatát egy több mint kétmillió követővel rendelkező szaúd-arábiai vallási vezetőnek – írta az Okaz című szaúdi napilap.

A csütörtök esti tájékoztatás szerint a törvényszék azzal indokolta ítéletét, hogy Avad al-Karni felforgató jellegű tartalmakat osztott meg a Twitteren, és megpróbálta befolyásolni a nép és a vezetők, valamint Szaúd-Arábia és más országok kapcsolatát.


A hitszónokra egyúttal 100 ezer rialos (körülbelül 8 millió forintos) pénzbírságot szabtak ki.

“Megtiltották, hogy írjak” – jelezte, majd megköszönte követőinek, hogy figyelemmel kísérték a közösségi oldalon.

Toby Matthieson brit szakértő szerint Karni a Szahva (Ébredés) nevű mozgalom egyik legjelentősebb alakja volt. Ez a mozgalom a hatvanas-hetvenes években kezdődött Szaúd-Arábiában az iszlám aktivizmus modern formájaként, és terjedése nagyrészt a Muzulmán Testvériség száműzött tagjainak volt köszönhető – magyarázta Stéphane Lacroix francia szakértő.

Karnit 2010-ben az egyiptomi igazságszolgáltatás a testvériség finanszírozása miatt fogta perbe. A Muzulmán Testvériséget Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is terrorszervezetként tartja számon.

Kapcsolódó Cikkek

  • Egy hónapra elérhetetlenné válhat a YouTube

    Egy hónapra elérhetetlenné válhat a YouTube

    Elrendelte az egyiptomi legfelső bíróság szombaton, hogy a hatóságok egy hónapra tegyék elérhetetlenné az országban a YouTube videomegosztó oldalt egy Mohamed prófétát gyalázó videó miatt – közölte a Reuters hírügynökséggel az az ügyvéd, aki mg 2013-ban feljelentést tett az ügyben.