EUR: 323,00 Ft
CHF: 286,71 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Eger

Miénk az első hungarikummá nyilvánított vörösbor

Az egri várban tartott ülésén hungarikummá nyilvánította az Egri Bikavért a Magyar Hungarikum Bizottság – jelentette be sajtótájékoztatóján Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője.

Mint elmondta, hosszú út vezetett a bejelentéshez, hiszen egy esztendővel ezelőtt kezdeményezte az Egri borvidék zászlóshajójának számító vörös cuvée hungarikummá nyilvánítását. Ezt követően – folytatta Nyitrai Zsolt – az illetékes bizottság tavaly nyáron a Magyar Értéktárba emelte az Egri Bikavért, ezáltal kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánította az Egri borvidék jeles termékét, így kerülhetett sor a döntésre.


A honatya hangsúlyozta, erős üzenetértéke van annak is, hogy a Hungarikum Bizottság az egri várban tartott ülésén hozta meg ezt a határozatot, hiszen egy nemzeti emlékhelyen, történelmünk egyik dicső helyszínén nyilvánították ki akaratukat a bizottság tagjai. Ezért köszönet illeti őket, Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, a Hungarikum Bizottság elnökét, az egri szőlészeket és borászokat és mindenkit, aki támogatta a kezdeményezést.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter

Külön öröm számunkra – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt –, hogy éppen ma 81 éve alakult meg az önálló Egri borvidék, ebben fontos szerepet játszott Petró Kálmán egri szőlőtermelő, aki országgyűlési képviselőként is tevékenykedett, valamint a szintén szőlőtermelő Braun Károly, aki egykoron Eger polgármestere volt. Sokat tett az Egri Bikavér védelmében Grőber Jenő, aki a „márka” szószólójaként munkálkodott, s aki egyébként Knézich Károlynak, 1848 hős tábornokának unokája volt.


Miután az Egri Bikavér hungarikum lett, a palackokon feltüntetik majd a címhez kapcsolódó védjegyet, mindez pedig gazdasági előnyt is jelent. Itthon és külföldön is tovább növekedhet a borvidék zászlóshajójának presztízse – fogalmazott Nyitrai Zsolt.

A hungarikum nedű

A képviselő a jeles esemény kapcsán kezdeményezte: készüljön el egy az Egri Bikavér történetét, jelenét és jövőjét bemutató kiadvány magyar, angol, illetve lengyel nyelven Csutorás Ferenc borász szakmai koordinálásával.

A különleges nap történetéhez tartozik az is, hogy még a Hungarikum Bizottság ülésének szünetében, 15 óra 52 perckor került sor a hagyományos várbeli díszlövésre, ám előtte Fazekas Sándor már elmondta a jó hírt az ágyúdombon jelen lévőknek: „Az Egri Bikavér hungarikum lett!”.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.