EUR: 322,80 Ft
CHF: 285,74 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb Szeged

Mit és miért titkol Botka László?

Az egykori Mars téri kereskedőkkel a mai napig pereskedik a Botka vezette önkormányzat a piacberuházás közérdekű adataiért, a TV2-nek 36 millió forintért szolgáltatna adatokat a város és cégei. Miért ez a nagy titkolózás?

Nem csak a Szeviép-csődbotrányban eltűnt 11 milliárd forint sorsáról hallgat mélyen Botka László, és nem csupán az országos sajtó közérdekű adatigénylését igyekszik elképesztő eszközökkel lepattintani magáról az MSZP-s miniszterelnök-jelölt vezette szegedi szocialista önkormányzat – tudta meg a Lokál Extra Szeged. Bombaként robbant a hír, hogy a jogszabályi kötelezettségre is fittyet hányva a TV2 közérdekű adatszolgáltatási kérelmére a Botka-féle szegedi önkormányzat és a hozzá tartozó városi intézmények – döbbenetes módon – 36 millió forintos igénnyel léptek fel, ennyit kérnek tehát azért, hogy kiadják azon szerződéseket, melyeket külső partnereikkel kötöttek az elmúlt hét évben. És melyek megismeréséhez amúgy minden adófizető magyar állampolgárnak elemi joga van!


Kérdés, miért akadályozza a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalát az MSZP egyébként átláthatóságot és tisztaságot hirdető miniszterelnök-jelöltje. Lapunk ennek kapcsán megtudta, 2008 óta húzódik a sokak által botrányosnak ítélt szegedi beruházás, a Mars téri piacfejlesztés közérdekű adatainak kiadása is. – A polgármesteri hivatalt és a beruházó városi céget a Legfelsőbb Bíróság (LB) ítélete kötelezi az adatkiadásra, ami súlyos teher lehet a balliberális városvezetés számára, mert a harmadfokú, felülvizsgálati végzés még 2010-ben született, de azóta sem akarnak érdemi lépéseket tenni, hogy nyilvánossá váljanak a lényegi részletek. Azóta sem teljes körű Botkáék adatszolgáltatása. Olyannyira nem, hogy az LB ítélete miatt a kötelezett cég végrehajtás alá került, még most is szerepel a végrehajtási jog bejegyzése a Szegedi Városkép és Piac Kft. cégkivonatában – mondta egyik névtelenséget kérő forrásunk.

Botka, a megszorító

„Botka László egy újabb adóemelő és nyugdíjcsökkentő szocialista, aki helyeselt és megszavazott minden egyes megszorítást, amely a magyar családokat, a nyugdíjasokat, a dolgozókat sújtotta, és amellyel tönkretették a gazdaságot és csaknem csődbe vitték az országot” a Medgyessy-, Gyurcsány- és Bajnai-kormányok idején – idézte fel Halász János, a Fidesz parlamenti frakciójának szóvivője.

A helyzet külön pikantériája, hogy a Mars téri beruházást lefolytató önkormányzati cég 2015 decemberében perbe vonta az adatkérőket, akik azóta a persorozatban bemutatták, hogy máig közel 1500 polgárjogi szerződést és más közérdekű adatot nem tett még hozzáférhetővé a város százszázalékos tulajdonú cége. Köztük vannak az uniós beruházás legelemibb dokumentumai, például a támogatási szerződés, a piaci építkezés pénzügyi finanszírozottságát megalapozó iratok vagy az informatikai, a kommunikációs és egyéb műszaki kivitelezési anyagok, amelyeket az LB ítélete után hét évvel sem adnak ki Botkáék. A vállalkozók kifizetéseinek számlakivonatait és a teljesítésigazolásokat sem mutatták még be a közvéleménynek. Emellett – szembe menve az LB ítéletével és Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke állásfoglalásával – rendre anonimizált bérleti szerződéseket toltak az adatkérők elé, amikor arra voltak kíváncsiak, vajon kik vásárolhattak bérleti jogot a piac felújítása után, hány kézen, milyen szereplőkön, milyen árazással cseréltek gazdát a borsos áron elérhető árusítóhelyek…


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

 • Adózni kell az AIRBNB után

  Adózni kell az AIRBNB után

  Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után.