2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Salgótarján

Modern város lesz a megyeszékhely

Orbán Viktor miniszterelnök a napokban megkötött együttműködés részleteit a Fekete Zsolt polgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatón ismertette. A kormány nemcsak a megvalósításra, hanem már a tervezésre is biztosít forrást Salgótarján számára, a város ugyanis önerőből nem lenne képes előkészíteni az összességében százmilliós nagyságrendű projekteket.

Orbán Viktor elsőként 40–50 milliárd forintos beruházásból az országhatárig érő, a várost elkerülő négysávos utat említette. Munkabizottság keresi majd a legjobb megoldást a városi tömegközlekedés megszervezésére, az új helyi buszpályaudvar és parkoló kialakítását pedig 1,7 milliárd forinttal támogatják. Az ipar és a gazdaság fejlesztése érdekében 10 milliárd forintból a város összes barnamezős rozsdafoltját felszámolják, és amit lehet, új ipari park formájában vonják be a termelésbe. Emellett 12 hektárnyi új, zöldmezős területen is ipari park létesül további 2,5 milliárdból. Megvizsgálják annak részleteit, hogyan lehetne megújuló energiából fedezni a város energiaigényét. Az öblösüveggyártás magasabb ipari minőséggé fejlesztésére 4,5 milliárd forintot biztosít a kormány. Oktatási célokra pedig összesen ötmilliárd forintot szánnak.


Salgótarján, 2017. március 21.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Fekete Zsolt (MSZP) polgármester kicserélik a dokumentumot, miután aláírták a Modern városok program keretében kötött együttműködési megállapodást a salgótarjáni városháza dísztermében 2017. március 21-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Új onkológiai központot hoznak létre a kórházban 1,7 milliárdból. Létesül egy sport- és rekreációs központ nyolcmilliárdból, amelynek keretében egy 50 méteres úszómedencét is építenek, ennek fenntartását öt évig átvállalja az állam. Másfél milliárd forintból atlétikai pályát hoznak létre az öblösüveggyári sportpályán, a szlovák határ közelében pedig jégcsarnok épül. A térség turisztikai vonzereje érdekében szükséges beruházások 22 milliárd forintba kerülnek. A kormányfő azt mondta, a szakmai jóváhagyás után ezt a pénzt rendelkezésre bocsátják. Felmérik a teljes egyházi igényeket is és a kormány az ez irányú fejlesztéseket is támogatni fogja – jelentette ki a miniszterelnök, aki végül a regionális központnak szánt Salgótarján városközpontjának kialakításáról beszélt.

Az elkészülő rehabilitációs terv költségét „nagyvonalú, de ésszerű határokon belül a kormány vállalja”, mint ahogy az összes elképzelés megterveztetését is. Ha a város ezt értelmesen használja fel, elkészülnek a tervek, amelyek alapján ütemtervek készülnek, belátható időn, egy-két éven belül érezhető változásokat tudunk elérni a salgótarjáni emberek életminőségében, a városképben és a gazdaság lehetőségeiben is – mondta.


Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere a sajtótájékoztatón elsődleges feladatnak nevezte a gazdaságfejlesztést, mivel a városban kilencszázalékos a munkanélküliség. A Modern Városok Program keretében elindított fejlesztések révén Salgótarján élhetőbb, szerethetőbb város lesz – mondta a polgármester.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.