EUR: 322,80 Ft
CHF: 285,74 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb

Nagyvállalatok vízgazdálkodási kihívásaira keres megoldásokat a Miskolci Egyetem K+F kiválósági programja

A Víz világnapjához kapcsolódva jelentette be Dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának dékánja, hogy vállalati partnerekkel együttműködve innovatív vízgazdálkodási programot indít a Miskolci Egyetem hidrogeológiai kutatócsoportja.

A 677MFt európai uniós támogatással megvalósuló K+F kiválósági program a felszín alatti vízkészletek felelős gazdálkodását elősegítő innovációt támogatja és víziközmű szolgáltató cégek (Fővárosi Vízművek ZRt, Miskolci Vízmű Kft.), valamint mezőgazdasági nagyvállalatok (pl. KITE ZRT) fejlesztési, gazdálkodási célkitűzéseit segíti.


A GINOP program által finanszírozott Kutatás-Fejlesztési támogatást a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara nyerte el, amit nem csak az intézmény eddigi oktatási és kutatási tevékenységének elismerését jelenti, hanem újabb négy évre teremt lehetőséget élvonalbeli kutatási feladatok elvégzéséhez.

A Miskolci Egyetem kutatói a programot úgy állították össze, hogy vállalati partnereik fejlesztési igényeire keresnek újszerű megoldásokat. Így került bele a kutatási tervbe az aszály-, és belvíz veszélyt csökkentő talajvízgazdálkodási megfigyelő rendszerek fejlesztése, valamint a vízi közmű szolgáltatók hálózati veszteségeinek csökkentését célzó szivárgási helyeket felkutató legújabb távérzékelési módszerek tesztelése.


A vállalati kutatások mellett alapkutatási feladatokat is végez a közel 20 fős kutatói csoport. Vizsgálják a hazánkat is érintő szélsőséges időjárási eseményeknek a Kárpát-medence vízháztartására gyakorolt hatásait és a felszín alatti áramlási rendszerek változásait.

A Víz Világnapjához kapcsolódó projekt indító sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a felszín alatti vízkészletek fenntartható használata globális és hazai léptékben is egyre fontosabbá válik, ezért a kutatási programot nem csak a Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal szakmai bírálói támogatták, hanem a Miskolci Egyetem Stratégiai Programjai közé is beválasztotta.

A nemzetközi kutató programokat is koordináló miskolci kutatócsoport most hazai nagyvállalatok szakmai kihívásaira összpontosít, és meggyőződésük, hogy a program kutatási eredmények iránt nemzetközi érdeklődés is várható majd.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

 • Adózni kell az AIRBNB után

  Adózni kell az AIRBNB után

  Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után.