2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Belföld

Németh Szilárd: Brüsszel nyomást gyakorol Magyarországra a kvótakérdésben

Komoly nyomásgyakorlás érkezik az uniótól Magyarország felé; Brüsszel nem tesz le migránspolitikájáról, amelynek lényege, hogy továbbra is a közösség határain belül oldanák meg a Közel-Keletről és Afrikából érkező illegális migránsok ügyét – mondta a Fidesz frakcióvezető-helyettese szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Németh Szilárd szerint Brüsszel attól sem riad vissza, hogy a menekülteket és az illegális migránsokat egy kalap alá vegye, hangsúlyozva, hogy “Magyarország eminensen jár el a menekültekkel szemben”, a hivatalos formában érkezett kérelmeket “nemzetközi szinten látjuk el”, megemlítve, hogy Magyarországon még nem történt támadás menekültek ellen.


Kiemelte: az illegális bevándorlás támogatása és annak brüsszeli kezelése által okozott “csődtömeg” előidézői pedig “most is piszmognak, szuszognak, igazából nem merik kimondani, hogy mi lenne a valós döntés, a valós intézkedés, hogy Európában rendet tudjunk teremteni; továbbra is olyan álmegoldásokkal foglalkoznak, mint a szétosztás”.

A politikus arról beszélt: küszöbön áll a felső korlát nélküli elosztási mechanizmus bevezetése, hiszen csak tavaly másfél millió ember érkezett. Megjegyezte, egyetlen olyan megállapodást sem kötöttek az EU-t alkotó nemzetállamok, amely ezt lehetővé tenné, ugyanis ez hatáskör-elvonással jár és az országok szuverenitását érinti, Magyarországon pedig csaknem 3,4 millió ember mondott nemet népszavazáson a betelepítésre.


Németh Szilárd emlékeztetett arra: Magyarország megerősíti a korábban épített kerítést a schengeni határon, akárcsak az azt őrző egységeket, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet nyomán pedig új törvényjavaslatról döntenek a napokban. Ennek lényege, hogy aki Magyarország területére kíván lépni, menekültügyi eljárásának lezárulásáig nem hagyhatja el a belépési zónát, ha pedig nem itt lépett be, akkor ide kísérik a határőrizeti szervek.

A politikus arra is emlékeztetett: az elmúlt két évben felgyorsult az illegális migráció, “2015-ben Magyarországon több mint 390 ezer illegális migráns gázolt át”, akik közül mindössze 170 ezret sikerült regisztrálni, zömükről pedig nem lehet tudni, miért jött Európába és mit akar itt.

Hozzátette: Angela Merkel német kancellár szerint legalább hatmillió ember áll készen arra, hogy útra keljen az EU felé, Brüsszel ennek ellenére nem osztja Magyarország véleményét a megoldásról, noha mi teljesítettük a schengeni és a dublini szerződésből fakadó kötelezettségeinket, és a határon megállítottuk az illegális migránsokat.

Mint mondta, ennek ellenére a migrációs ügyekben illetékes uniós biztos kötelezettségszegési eljárást helyezett kilátásba azon tagállamokkal szemben, amelyek nem tesznek eleget az elosztásos migrációs politikának, amelynek fedezetét az agrártámogatások kárára és uniós adókból fedeznék.

Kapcsolódó Cikkek