2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Hódmezővásárhely

Női sorsokról mesélnek a tárgyak

A női életet végigkísérő tárgyakból, az asszonyi sorsról tanúságot tevő fényképekből nyílt március 22-én kiállítás a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

A tárlaton a tárgyakon keresztül ismerheti meg a látogató a XIX–XX. század asszonyainak sorsát. Feltárul a mindennapok dolgos világa, de az ünnepi szertartásokról is képet kaphatunk. A lány- és asszonysorsok megismerésében segítségünkre vannak a korabeli fényképek is.


– A kiállított tárgyak, fényképek utalnak arra a társadalmi és kulturális közegre, melyben egy-egy vásárhelyi lány felnőtt, majd asszonyként igazgatta családja életét. Habár 1830 és 1930 között e tárgyak formavilága, anyaga, színe sokat változott, mégis megőrizték a női életben betöltött fontos szerepüket. A kiállítás célja, hogy sorra vegyük a női élet szakaszait, fontosabb állomásait, mindezeket tárgyakon keresztül mutassuk be. Szerencsére a múzeum néprajzi gyűjteménye igen gazdag. Több részletben mutatjuk be a női életet. Feltárjuk az akkori értékrendet, hogy mi volt fontos számukra, a vallástól kezdve egészen a szépségig. A másik két teremben azok az élethelyzetek kerülnek elő, amelyekben a nők mindegyikének helyt kellett állnia a gyermekszüléstől kezdve a mindennapos munkáig – foglalta össze Terendi Viktória néprajzkutató-muzeológus, a tárlat kurátora.

Terendi Viktória, a tárlat kurátora

Az 1929-ben gyártott női kerékpár a kiállítás egyik különleges darabja

Több különleges tárggyal is találkozhat a látogató. A főterem központi részén például egy régi kerékpár áll – famarkolata és régi kora ellenére megőrzött jó állapota is kuriózuma a tárlatnak.

A kiállítás május első napjáig tekinthető meg a Tornyai János Múzeumban

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.